Oružje

Otkriveno: Šta je sve NATO dopremio u Ukrajinu?

  • Izvor: RT Balkan
  • 23.05.2024. 08:44

Uprkos svim izjavama NATO zvaničnika da namjeravaju da uspostave konstruktivnu interakciju sa Moskvom, Alijansa je nastavila sa svojim provokativnim aktivnostima na račun bezbjednosti Rusije, uključujući širenje na istok, kao i približavanje vojske ruskim granicama.

Početkom Specijalne vojne operacije, NATO je započeo "hibridnu agresiju" punog obima na Rusku Federaciju, priznajući da je ostvarenje ciljeva Moskve neprihvatljivo za Zapad, SAD i njihove saveznike. Opasnost od ove aktivnosti se povećava zbog prisustva nuklearnog oružja u pojedinim državama i značajnih rezervi preciznog oružja velikog dometa, kao i mogućnosti njihove upotrebe protiv Rusije, pod uslovom raspoređivanja američkog globalnog protivraketnog odbrambenog sistema, piše RT Balkan.

Trenutno je vojna, inženjerska i tehnička pomoć Ukrajini sa Zapada postala bez presedana, pa su tako NATO članice i njeni partneri potrošili više od 132 milijarde dolara u ove svrhe, od čega samo SAD više od 63 milijarde dolara.

Kina prvi put vježba opšti napad!

Kina prvi put vježba opšti napad!

Zapad je poslao najznačajnije pošiljke oružja u prvoj polovini 2023. godine, u okviru pripreme takozvane ukrajinske kontraofanzive.

Prema planu Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, ova isporuka naoružanja je trebalo da obezbijedi radikalnu prekretnicu u ratu i stvori preduslove za početak mirovnih pregovora, ali pod Kijevskim uslovima.

Ono što je prioritet za Zapad i NATO jeste snabdijevanje Oružanih snaga Ukrajine naoružanjem i vojnom opremom.

Tako je od februara 2022. u Kijev prebačeno oko 800 tenkova, više od 3.500 borbenih oklopnih vozila, oko 1.500 artiljerijskih oruđa, oko 270 višecjevnih raketnih sistema, više od 250 sistema PVO, 7.700 lakih prenosnih sistema PVO.

Moskva: Učešće francuske vojske u Ukrajini povećava rizik od sukoba dvije nuklearne sile

Moskva: Učešće francuske vojske u Ukrajini povećava rizik od sukoba dvije nuklearne sile

Takođe, isporučeno je do 290.000 protivoklopnih sistema i municije, 130 aviona i helikoptera, više od 30.000 bespilotnih letjelica različite namjene, kao i velika količina lakog pješadijskog naoružanja, inžinjerijske opreme, vozila, komunikacione opreme, projektila, municije, goriva, opreme za proizvodnju hrane i odjeće.

Osim toga, Kijevu su isporučeni neki od najsavremenijih tenkova zapadne proizvodnje, a Ukrajina je do sada ukupno dobila oko 150 takvih vozila uključujući oko 100 "leoparda" 1 i 2  u različitim varijantama, 31 "abramsa" i 14 "čelendžera 2".

Osim toga, Oružane snage Ukrajine su snabdijevene i savremenim američkim borbenim vozilima pješadije "bredli", oklopnim transporterima "strajker", njemačkim borbenim vozilima pješadije "marder", kao i švedskim borbenim vozilima pješadije CV-90.

Vulić: Oružje iz BiH se šalje u Ukrajinu uprkos naporima vlasti

Vulić: Oružje iz BiH se šalje u Ukrajinu uprkos naporima vlasti

Kao rezultat toga, udio oklopnih vozila zapadne proizvodnje u ukrajinskoj vojsci dostigao je 50 odsto.

Stižu "taurus" i lovci F-16?

Sasvim je jasno da NATO pridaje ključnu važnost opremanju ukrajinske vojske visokopreciznim oružjem dugog dometa, koje je dizajnirano da uništi važne ciljeve Oružanih snaga Rusije u operativnoj dubini. Dosljedno podižući ulog u sukobu u Ukrajini, Velika Britanija i Francuska su od maja 2023. u Kijev prebacile krstareće rakete "storm šedou", odnosno SKALP.

Zauzvrat, Vašington je isporučio ukrajinskim oružanim snagama taktičke balističke rakete ATACMS dometa 160 do 300 km (u zavisnosti od varijante), a raste i pritisak na njemačkog kancelara Olafa Šolca da odobri isporuku krstarećih raketa "taurus" , sposobnih da pogode ciljeve na udaljenosti do 500 km.

Nebenzja iznio ruske uslove za diplomatsko rješenje rata u Ukrajini

Nebenzja iznio ruske uslove za diplomatsko rješenje rata u Ukrajini

Osim toga, u bliskoj budućnosti, NATO planira da isporuči i višenamjenske borbene avione F-16, američke proizvodnje.

Vladimir Zelenski traži da dobije najmanje 160 aviona, ali su u ovoj fazi samo četiri zemlje izrazile planove za isporuku avionske opreme – Danska, Holandija, Norveška i Belgija (ukupno oko 60 aviona). Druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, još su uzdržane.

Osim naoružavanja ukrajinske vojske, Alijansa sve više posvećuje pažnju obuci ukrajinskog vojnog osoblja kako bi se nadoknadili gubici ljudstva i osigurala sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da koriste oružje i vojnu opremu zapadne proizvodnje. Ukupno, više od 118.000 Ukrajinaca je završilo obuku od početka SVO.

Rusi oborili jednog od najboljih ukrajinskih pilota!

Rusi oborili jednog od najboljih ukrajinskih pilota!

NATO pridaje poseban značaj dobijanju i pružanju informacija o operativnoj strukturi i prirodi dejstava ruskih grupacija trupa (snaga) Oružanim snagama Ukrajine u realnom vremenu. U skladu s tim, ne samo vojne, već i komercijalne svemirske letjelice (zajedno do 500 jedinica) učestvuju u vizuelnom i radio-tehničkom izviđanju u zoni SVO.

Istovremeno, od početka Specijalne vojne operacije, Alijansa je značajno povećala aktivnosti vazdušnog izviđanja duž granica Ruske Federacije. Prosječan intenzitet upotrebe NATO izviđačkih aviona je 190 naleta mjesečno. Poređenja radi: do aprila 2014. godine bilo je do 10 letova mjesečno, 2018. – do 40, 2020. – oko 95, 2021. – oko 140.

Moskva raspisala potjernicu za još jednim ukrajinskim zvaničnikom bliskim Zelenskom

Moskva raspisala potjernicu za još jednim ukrajinskim zvaničnikom bliskim Zelenskom

Slična brojka za avione za radarsku detekciju velikog dometa u 2024. je u prosjeku oko 20 letova mjesečno, patrolni avioni – više od 40 letova mjesečno.

Osim toga, NATO oficiri su direktno uključeni u obavještajni rad, kao i planiranje vojnih operacija u interesu Kijeva, a ono što nam to potvrđuje jesu periodično otkrivane pogibije i ranjavanja stranih vojnih specijalista koji rade na kontrolnim punktovima ukrajinske vojske.



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: