Ненајављени маневри око Тајвана

Кина први пут вјежба општи напад!

  • Извор: Курир
  • 23.05.2024. 07:46

Кина је започела дводневне војне вјежбе око Тајвана као "строгу казну" за "сепаратистичка дјела" управе острва које Пекинг сматра кинеском територијом.

Би-би-си наводи да су вјежбе почеле три дана након инаугурације тајванског предсједника Вилијама Лаја, којег су кинеске власти означиле као "проблематичну особу".

Министарство одбране у Тајпеју је најновије вјежбе оцијенила као "ирационалну провокацију".

Кина се убрзано спрема за сукоб са САД?

Кина се убрзано спрема за сукоб са САД?

Британски медијски сервис подсјећа да је Кина већ у више наврата у протеклих годину вјежбала опкољавање Тајвана борбеним авионима и бојним бродовима.

Међутим, ови маневри се по много чему разликују од ранијих.

Би-би-си наглашава да Кина по први пут симулира општи напад на острву, умјесто само вјежбања увођења економске блокаде као 2022.

Такође, по први пут су као мете вјежби означена мала тајванска острва која су близу обала континенталне Кине.

На мапи коју је објавила Кинеска народноослободилачка војска црвеном бојом су означена острвца Донгјин, Мацу, Вућију и Кинмен.

Не слути на добро: Кина убрзано почела да ради једну ствар

Не слути на добро: Кина убрзано почела да ради једну ствар

Поред тога, војни аналитичари примјећују да Кина по први пут није унапријед најавила извођење вјежби, већ је потврдила да се оне одржавају тек када су маневри почели.

Подсјећа се да су кинеске војне вјежбе око Тајвана из 2022. биле унапријед најављене из Пекинга.

Војни аналитичари такође указују и на то да су кинеске власти најновије вјежбе означиле као 2024 А, што указује да би ови маневри могли да буду само први у низу током ове године.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?