Све мање подршке са запада

Зеленски мијења плочу? "Украјина ће бити спремна на преговоре, и ако су с Путином"

  • 22.07.2024. 07:12

Владимир Зеленски изјавио је да постоји могућност за мировне преговоре са представницима Русије, чак и ако буде морао да преговара с руским предсједником Владимиром Путином.

Подсјетимо, Зеленски је 2022. године потписао декрет којим се изричито забрањују преговори с руским предсједником.

"Бићемо спремни да заједно са нашим партнерима разговарамо са представницима Русије. А да ли је у питању Путин или није – каква је разлика? Ако желимо да окончамо рат – а имамо сву снагу да то урадимо – и ако је свијет уједињен око Украјине , разговараћемо са онима који одлучују о свему у Русији", рекао је Зеленски у интервјуу за британски Би-Би-Си.

Како се прича окренула: Зеленски сада жели мировни самит са Русима?

Како се прича окренула: Зеленски сада жели мировни самит са Русима?

Према ријечима Зеленског, Кијев ће бити спреман да преговара ако план за преговоре "буде спреман до сљедећег самита о Украјини и ако Русија буде спремна да преговара на његовим основама", преносе РИА Новости.

Досадашњи "мировни" самити о Украјини који су организовани под покровитељством запада заснивали су се на тзв. мировном плану Зеленског, који између осталог захтијева да се Кијеву поврате све територије чији су се становници одлучили за сједињење с Руском Федерацијом, и да се руско лидерство добровољно подвргне суђењу за наводне ратне злочине.

Москва је одбацила тзв. мировни план Зеленског, рекавши да је он одвојен од стварности.

Кличко: Наставак сукоба ноћна мора за Украјину, Зеленски ће морати на референдум

Кличко: Наставак сукоба ноћна мора за Украјину, Зеленски ће морати на референдум

Руски предсједник је средином јуна истакао да би преговори могли да почну ако Кијев повуче своје трупе са нових руских региона, Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсона и Запорожја. Путин је такође истакао да би Кијев морао званично званично да се одрекне од чланства у НАТО-у. 

Канцеларија Зеленског одбацила је Путинове приједлоге.

Зеленски је у интервјуу за Би-Би-Си такође напоменуо да су украјинске снаге у тешкој ситуацији и да трпе велике губитке. 

Роџер Вотерс: Украјинце шаљу у топовско месо да би Зеленски могао да купи још једно имање

Роџер Вотерс: Украјинце шаљу у топовско месо да би Зеленски могао да купи још једно имање

"Знам колико људи губимо сваки дан, нажалост, ове промјене нису у позитивном правцу", рекао је Зеленски.

Реагујући на изјаве Зеленског о могућности преговора с Русијом, замјеник предсједника Одбора Државне думе за одбрану Алексеј Журављов је за РИА Новости рекао да то није ништа друго до "игра" за западну јавност, којом Зеленски жели да покаже да наводно тежи мирном ријешењу сукоба.

"По мом мишљењу, ово није ништа друго до још једна игра за публику, наравно, западну. Зеленски тиме жели да покаже да тежи мирном рјешењу, и да наведе Русију да одустане од похађања његовог псеудо-самита. Немамо ни о чему да разговарамо с њим, који није легитиман. Његов предсједнички мандат је одавно истекао, а капитулацију може потписати и неко од генерала, као што је био случај с Хитлеровом Њемачком", рекао је Журављов.

Зеленски на самиту НАТО затражио дозволу за нападе на тлу Русије

Зеленски на самиту НАТО затражио дозволу за нападе на тлу Русије

Кијев је претходно поручио да би Москва могла да буде позвана на самит у Швајцарској, гдје би јој био представљен украјински план за "праведан мир" који је подржала "међународна заједница". Москва је рекла да би позив највјероватније био покушај обмане, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.