Sve manje podrške sa zapada

Zelenski mijenja ploču? "Ukrajina će biti spremna na pregovore, i ako su s Putinom"

  • 22.07.2024. 07:12

Vladimir Zelenski izjavio je da postoji mogućnost za mirovne pregovore sa predstavnicima Rusije, čak i ako bude morao da pregovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Podsjetimo, Zelenski je 2022. godine potpisao dekret kojim se izričito zabranjuju pregovori s ruskim predsjednikom.

"Bićemo spremni da zajedno sa našim partnerima razgovaramo sa predstavnicima Rusije. A da li je u pitanju Putin ili nije – kakva je razlika? Ako želimo da okončamo rat – a imamo svu snagu da to uradimo – i ako je svijet ujedinjen oko Ukrajine , razgovaraćemo sa onima koji odlučuju o svemu u Rusiji", rekao je Zelenski u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si.

Kako se priča okrenula: Zelenski sada želi mirovni samit sa Rusima?

Kako se priča okrenula: Zelenski sada želi mirovni samit sa Rusima?

Prema riječima Zelenskog, Kijev će biti spreman da pregovara ako plan za pregovore "bude spreman do sljedećeg samita o Ukrajini i ako Rusija bude spremna da pregovara na njegovim osnovama", prenose RIA Novosti.

Dosadašnji "mirovni" samiti o Ukrajini koji su organizovani pod pokroviteljstvom zapada zasnivali su se na tzv. mirovnom planu Zelenskog, koji između ostalog zahtijeva da se Kijevu povrate sve teritorije čiji su se stanovnici odlučili za sjedinjenje s Ruskom Federacijom, i da se rusko liderstvo dobrovoljno podvrgne suđenju za navodne ratne zločine.

Moskva je odbacila tzv. mirovni plan Zelenskog, rekavši da je on odvojen od stvarnosti.

Kličko: Nastavak sukoba noćna mora za Ukrajinu, Zelenski će morati na referendum

Kličko: Nastavak sukoba noćna mora za Ukrajinu, Zelenski će morati na referendum

Ruski predsjednik je sredinom juna istakao da bi pregovori mogli da počnu ako Kijev povuče svoje trupe sa novih ruskih regiona, Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersona i Zaporožja. Putin je takođe istakao da bi Kijev morao zvanično zvanično da se odrekne od članstva u NATO-u. 

Kancelarija Zelenskog odbacila je Putinove prijedloge.

Zelenski je u intervjuu za Bi-Bi-Si takođe napomenuo da su ukrajinske snage u teškoj situaciji i da trpe velike gubitke. 

Rodžer Voters: Ukrajince šalju u topovsko meso da bi Zelenski mogao da kupi još jedno imanje

Rodžer Voters: Ukrajince šalju u topovsko meso da bi Zelenski mogao da kupi još jedno imanje

"Znam koliko ljudi gubimo svaki dan, nažalost, ove promjene nisu u pozitivnom pravcu", rekao je Zelenski.

Reagujući na izjave Zelenskog o mogućnosti pregovora s Rusijom, zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za odbranu Aleksej Žuravljov je za RIA Novosti rekao da to nije ništa drugo do "igra" za zapadnu javnost, kojom Zelenski želi da pokaže da navodno teži mirnom riješenju sukoba.

"Po mom mišljenju, ovo nije ništa drugo do još jedna igra za publiku, naravno, zapadnu. Zelenski time želi da pokaže da teži mirnom rješenju, i da navede Rusiju da odustane od pohađanja njegovog pseudo-samita. Nemamo ni o čemu da razgovaramo s njim, koji nije legitiman. Njegov predsjednički mandat je odavno istekao, a kapitulaciju može potpisati i neko od generala, kao što je bio slučaj s Hitlerovom Njemačkom", rekao je Žuravljov.

Zelenski na samitu NATO zatražio dozvolu za napade na tlu Rusije

Zelenski na samitu NATO zatražio dozvolu za napade na tlu Rusije

Kijev je prethodno poručio da bi Moskva mogla da bude pozvana na samit u Švajcarskoj, gdje bi joj bio predstavljen ukrajinski plan za "pravedan mir" koji je podržala "međunarodna zajednica". Moskva je rekla da bi poziv najvjerovatnije bio pokušaj obmane, piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.