Предсједник Украјине

Зеленски на самиту НАТО затражио дозволу за нападе на тлу Русије

  • Извор: Индекс
  • 11.07.2024. 22:22

Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је савезницима да требају укинути сва ограничења да Кијев изводи нападе дугог домета на циљеве унутар Русије ако желе да Украјина побиједи у рату с Москвом, док је истовремено добио нови пакет америчке војне помоћи од 225 милиона долара. Украјински челник рекао је на заједничкој конференцији за новинаре с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да се нада да ће савезници Кијева донети одлуку да допусте такве ударе.

"Ако желимо да побиједимо, превладамо... морамо укинути сва ограничења", рекао је Зеленски.

Истовремено су Сједињене Државе најавиле нови безбједносни пакет за Украјину вриједан 225 милиона долара, који укључује систем ракетне батерије Патриот, додатну муницију за ракетне системе високе мобилности и пројектиле. Након што су борбене линије остале углавном замрзнуте од почетка сукоба, Москва је посљедњих мјесеци постигла одређен напредак у источној Украјини.

Зеленски је позвао западне владе да повећају и убрзају војну помоћ украјинским снагама. У априлу је одобрен амерички закон којим се Украјини помаже са 61 милијардом долара. Вашингтон, највећи партнер Украјине, раније је осигурао више од 50 милијарди долара војне помоћи од 2022. када је започела руска инвазија. А онда је америчка војна помоћ у мјесецима током зиме дуго чекала одобрење у Конгресу, а Зеленски покушавао да увери да недостатак оружја Русији даје предност.

"Остаћемо уз вас и тачка", рекао је предсједник САД Џо Бајден Зеленском уочи билатералног састанка на самиту НАТО у Вашингтону, пише Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.