Москва

То је објава рата: Русија жестоко одговорила Вашингтону

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 12.07.2024. 14:53

Безбједносна ситуација у Европи се све више погоршава!

Напетост због сукоба Русије и Украјине, који траје већ двије и по године, изазива све већу забринутост. Тако је током самита НАТО у Вашингтону објављено да ће САД од 2026. године на територији Њемачке распоредити своје далекометне ракете СМ-66 и Томахавк односно хиперсоничне пројектиле које су још у изради.

Звоно за узбуну одмах се огласило у Москви. Руси тај потез називају практичном "објавом рата" и "повратком у Хладни рат" и наводе да је то "директна пријетња" за безбједност Русије.

Вујић: Иде стечај Инфинити групе, излазимо из медија и електро сектора

Вујић: Иде стечај Инфинити групе, излазимо из медија и електро сектора

Замјеник предсједника Одбора за међународне послове руског Вијећа Федерације Владимир Џабаров рекао је за телевизију "Русија 24" да ће се Москва договорити са својим савезницима да своје пројектиле дугог домета распореди у тим земљама. Функционер под савезницима мисли на Кубу, Сјеверну Кореју, Венецуелу и Никарагву.

Џабаров подсјећа да је руски предсједник Владимир Путин рекао да ће "Русија адекватно одговорити" и да се ће појачати и убрзати производњу ракета средњег и кратког домета.

"Неки званичници у Америци гријеше ако вјерују да такве одлуке могу доносити некажњено. Наше Министарство спољних послова је рекло да ће бити и војног одговора на ту одлуку тако да ћемо и ми поставити одговарајуће ракете", рекао је Џабаров.

Московски "Комерсант" пак наводи да је одлука САД "изазвана тиме" што на Западу сматрају да ће Русија поставити своје балистичке ракете и пројектиле разних домета на својим западним границама одакле би лако могле да погоде лансере америчких пројектила у Њемачкој. Руски војни блогери наводе да Русија већ на нишану својих балистичких ракета има многе главне градове у Европи.

"Не само да Русија ракете може да постави на својим западним границама и у земљама савезницама него их можемо инсталирати и у сибирској покрајини Чукотки и на Камчатки. Оданде хиперсоничне ракете врло брзо могу допријети до америчке територије и тада ће Американци осјетити реалну пријетњу", цитира ријечи Џабарова агенција ТАСС.

Брнабић: Када се ћутањем одобрава покушај убиства Вучића, услиједи и клетва

Брнабић: Када се ћутањем одобрава покушај убиства Вучића, услиједи и клетва

Чукотка се иначе налази на стотинак километара од Аљаске од које је дели само Берингов мореуз.

Руски амбасадор у Њемачкој Сергеј Нечајев, како преноси московски лист РБК, позвао је Берлин да "добро размисли" прије него што пристане на договор са Вашингтоном. Џабаров наводи да "историја ничему није научила Нијемце" који су сада "поново изложени нападу" Русије.

"То ће бити осветнички удар, наравно, а опет ће Нијемци бити одговорни за оно што Американци раде", рекао је Џабаров и нагласио да САД гурају свијет у још једну ужасну трку у наоружању, преноси "Јутарњи".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.