Moskva

To je objava rata: Rusija žestoko odgovorila Vašingtonu

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 12.07.2024. 14:53

Bezbjednosna situacija u Еvropi se sve više pogoršava!

Napetost zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koji traje već dvije i po godine, izaziva sve veću zabrinutost. Tako je tokom samita NATO u Vašingtonu objavljeno da će SAD od 2026. godine na teritoriji Njemačke rasporediti svoje dalekometne rakete SM-66 i Tomahavk odnosno hipersonične projektile koje su još u izradi.

Zvono za uzbunu odmah se oglasilo u Moskvi. Rusi taj potez nazivaju praktičnom "objavom rata" i "povratkom u Hladni rat" i navode da je to "direktna prijetnja" za bezbjednost Rusije.

Vujić: Ide stečaj Infiniti grupe, izlazimo iz medija i elektro sektora

Vujić: Ide stečaj Infiniti grupe, izlazimo iz medija i elektro sektora

Zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne poslove ruskog Vijeća Federacije Vladimir Džabarov rekao je za televiziju "Rusija 24" da će se Moskva dogovoriti sa svojim saveznicima da svoje projektile dugog dometa rasporedi u tim zemljama. Funkcioner pod saveznicima misli na Kubu, Sjevernu Koreju, Venecuelu i Nikaragvu.

Džabarov podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će "Rusija adekvatno odgovoriti" i da se će pojačati i ubrzati proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa.

"Neki zvaničnici u Americi griješe ako vjeruju da takve odluke mogu donositi nekažnjeno. Naše Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da će biti i vojnog odgovora na tu odluku tako da ćemo i mi postaviti odgovarajuće rakete", rekao je Džabarov.

Moskovski "Komersant" pak navodi da je odluka SAD "izazvana time" što na Zapadu smatraju da će Rusija postaviti svoje balističke rakete i projektile raznih dometa na svojim zapadnim granicama odakle bi lako mogle da pogode lansere američkih projektila u Njemačkoj. Ruski vojni blogeri navode da Rusija već na nišanu svojih balističkih raketa ima mnoge glavne gradove u Еvropi.

"Ne samo da Rusija rakete može da postavi na svojim zapadnim granicama i u zemljama saveznicama nego ih možemo instalirati i u sibirskoj pokrajini Čukotki i na Kamčatki. Odande hipersonične rakete vrlo brzo mogu doprijeti do američke teritorije i tada će Amerikanci osjetiti realnu prijetnju", citira riječi Džabarova agencija TASS.

Brnabić: Kada se ćutanjem odobrava pokušaj ubistva Vučića, uslijedi i kletva

Brnabić: Kada se ćutanjem odobrava pokušaj ubistva Vučića, uslijedi i kletva

Čukotka se inače nalazi na stotinak kilometara od Aljaske od koje je deli samo Beringov moreuz.

Ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev, kako prenosi moskovski list RBK, pozvao je Berlin da "dobro razmisli" prije nego što pristane na dogovor sa Vašingtonom. Džabarov navodi da "istorija ničemu nije naučila Nijemce" koji su sada "ponovo izloženi napadu" Rusije.

"To će biti osvetnički udar, naravno, a opet će Nijemci biti odgovorni za ono što Amerikanci rade", rekao je Džabarov i naglasio da SAD guraju svijet u još jednu užasnu trku u naoružanju, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.