Кристофер Каволи

Шеф НАТО снага у Европи: Стратегија Украјине је ''одлична''

  • Извор: РТ Балкан
  • 20.07.2024. 20:17

Командант НАТО снага у Европи Кристофер Каволи оцијенио је да су губици Украјине на линијама фронта само знак да Кијев "генерише снагу" за даљу офанзиву.

У говору на Аспеновом безбједносном форуму у Колораду, врховни генерал Алијансе је рекао да је војна стратегија Кијева "одлична" у смислу балансирања регрутовања, обуке и набавке оружја.

Према Каволију, у савременом ратовању, неко "или побјеђује брзо" или бива заглављен "у дугом (сукобу) пуном непредвидивих обрта", што је случај у сукобу у Украјини.

Огласио се министар одбране: Пожар гори, а његово значење је јасно!

Огласио се министар одбране: Пожар гори, а његово значење је јасно!

"Много тога ће се свести на способност генерисања снага, која страна може најбрже да генерише силу и искористи то док има прилику", рекао је он,  устврдивши да Кијев заправо то ради посљедњих неколико мјесеци.

"Мислим да имају одличну стратегију. Само треба да је спроведу у дјело", рекао је он, нагласивши да су генерисање силе, односно проналажење начина да се најбоље искористи људство, организовање обуке и оружја кључни за обезбјеђивање побједе. Он је похвалио недавне напоре Кијева при мобилизацији и рекао да испоруке оружја са Запада такође "теку добро".

Роџер Вотерс: Украјинце шаљу у топовско месо да би Зеленски могао да купи још једно имање

Роџер Вотерс: Украјинце шаљу у топовско месо да би Зеленски могао да купи још једно имање

Са друге стране, украјинска влада је више пута наводила недовољне испоруке западног оружја као разлог за неуспјехе својих снага на бојном пољу. Током путовања у Велику Британију, Владимир Зеленски се раније ове недјеље отворено пожалио Би-Би-Сију да Запад још увијек није испоручио ниједан од десетина авиона Ф-16 које су обећали.

Црне прогнозе за Украјину: Ако Руси уђу у овај град, то је крај?

Црне прогнозе за Украјину: Ако Руси уђу у овај град, то је крај?

Зеленски је раније овог мјесеца такође рекао да Кијев има трупе у приправности које нису у стању да се боре јер чекају оружје.

Извјештаји са линије фронта такође су у супротности са Каволијевим оцјенама. Дуго најављивана прошлогодишња "офанзива" завршила се неуспјешно, а руске снаге су већ повратиле минимални напредак које су украјинске трупе том приликом оствариле и сада их потискују на многим мјестима дуж линије фронта.

Чак и западни присталице Кијева сумњају у изгледе да из сукоба изађе као побједник. Анонимни званичници су за "Њујорк тајмс" раније овог мјесеца рекли да многи на Западу вјерују да је "немогуће" да Украјина поврати све територије које је изгубила, јер су њене снаге већ "превише истрошене".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм