Kristofer Kavoli

Šef NATO snaga u Еvropi: Strategija Ukrajine je ''odlična''

  • Izvor: RT Balkan
  • 20.07.2024. 20:17

Komandant NATO snaga u Еvropi Kristofer Kavoli ocijenio je da su gubici Ukrajine na linijama fronta samo znak da Kijev "generiše snagu" za dalju ofanzivu.

U govoru na Aspenovom bezbjednosnom forumu u Koloradu, vrhovni general Alijanse je rekao da je vojna strategija Kijeva "odlična" u smislu balansiranja regrutovanja, obuke i nabavke oružja.

Prema Kavoliju, u savremenom ratovanju, neko "ili pobjeđuje brzo" ili biva zaglavljen "u dugom (sukobu) punom nepredvidivih obrta", što je slučaj u sukobu u Ukrajini.

Oglasio se ministar odbrane: Požar gori, a njegovo značenje je jasno!

Oglasio se ministar odbrane: Požar gori, a njegovo značenje je jasno!

"Mnogo toga će se svesti na sposobnost generisanja snaga, koja strana može najbrže da generiše silu i iskoristi to dok ima priliku", rekao je on,  ustvrdivši da Kijev zapravo to radi posljednjih nekoliko mjeseci.

"Mislim da imaju odličnu strategiju. Samo treba da je sprovedu u djelo", rekao je on, naglasivši da su generisanje sile, odnosno pronalaženje načina da se najbolje iskoristi ljudstvo, organizovanje obuke i oružja ključni za obezbjeđivanje pobjede. On je pohvalio nedavne napore Kijeva pri mobilizaciji i rekao da isporuke oružja sa Zapada takođe "teku dobro".

Rodžer Voters: Ukrajince šalju u topovsko meso da bi Zelenski mogao da kupi još jedno imanje

Rodžer Voters: Ukrajince šalju u topovsko meso da bi Zelenski mogao da kupi još jedno imanje

Sa druge strane, ukrajinska vlada je više puta navodila nedovoljne isporuke zapadnog oružja kao razlog za neuspjehe svojih snaga na bojnom polju. Tokom putovanja u Veliku Britaniju, Vladimir Zelenski se ranije ove nedjelje otvoreno požalio Bi-Bi-Siju da Zapad još uvijek nije isporučio nijedan od desetina aviona F-16 koje su obećali.

Crne prognoze za Ukrajinu: Ako Rusi uđu u ovaj grad, to je kraj?

Crne prognoze za Ukrajinu: Ako Rusi uđu u ovaj grad, to je kraj?

Zelenski je ranije ovog mjeseca takođe rekao da Kijev ima trupe u pripravnosti koje nisu u stanju da se bore jer čekaju oružje.

Izvještaji sa linije fronta takođe su u suprotnosti sa Kavolijevim ocjenama. Dugo najavljivana prošlogodišnja "ofanziva" završila se neuspješno, a ruske snage su već povratile minimalni napredak koje su ukrajinske trupe tom prilikom ostvarile i sada ih potiskuju na mnogim mjestima duž linije fronta.

Čak i zapadni pristalice Kijeva sumnjaju u izglede da iz sukoba izađe kao pobjednik. Anonimni zvaničnici su za "Njujork tajms" ranije ovog mjeseca rekli da mnogi na Zapadu vjeruju da je "nemoguće" da Ukrajina povrati sve teritorije koje je izgubila, jer su njene snage već "previše istrošene".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: