Мађарска

Ова жена води фирму која се повезује са смртоносним пејџерима

  • Извор: Индекс
  • 18.09.2024. 15:33

Израелска обавјештајна служба уметнула је експлозивне састојке у хиљаде пејџера током њихове производње, мјесецима прије него што их је увезао Хезболах, тврди либански сигурносни извор.

Хезболах се користи старијом технологијом управо како би избјегао израелско праћење, а Мосад им је у пејџере Голд Аполо убризгао експлозив током производње и активирао га у уторак истовременим шифрованим порукама.

Либански безбједносни извор рекао је да се ради о пејџера Голд Аполо, али тајванска фирма је рекла да она није произвела уређаје, већ европска компанија која има право користити њено име.

Отац чији је син пао са прозора школе: ''Ја сам јуче умро''

Отац чији је син пао са прозора школе: ''Ја сам јуче умро''

"У складу с уговором о сарадњи, овластили смо БАЦ Кфт. да користи наш лого за продају производа у одређеним регијама, али дизајн и производња производа искључива је одговорност БАЦ-а", објавили су из компаније.

Фирма БАЦ Консалтинг Кфт основана је 2022. године, а као главна дјелатност наведено је управљање пословањем и пословно савјетовање. Новинари портала "444.ху" отишли су на адресу сједишта и открили да је компанија регистрована на истој адреси као и неколико других фирми.

Према задњим годишњим финансијским извјештајима, потписаним у мају ове године, биланс износи тек нешто више од 290 евра.

Фирма основана 2022.

Према јавно доступним подацима, власница фирме је 49-годишња Кристијана Росариа Барсони-Арцидиаконо.

Како стоји на њеном ЛинкедИн профилу, докторирала је филозофију на једном од најпрестижнијих универзитета у Енглеској (Колеџ Лондон), потом је студирала на Лондон Университи оф Економиксу те завршила постдипломске студије. Такође је радила као стручњак за Европску комисију, УНЕСКО и Међународну агенцију за атомску енергију.

Угашен сајт фирме која је наводно произвела експлозивне пејџере

Угашен сајт фирме која је наводно произвела експлозивне пејџере

Барсони-Арцидиаконо о себи пише да од 2019. године води компанију БАЦ Консалтинг, али она је у Мађарској основана 2022. године.

Мађарска интернет страница фирме није била доступна у сриједу ујутро, али је касније деактивирана. "24.ху" пише да је на страници писало да фирма послује у многим подручјима, од савјетовања и продаје накита до телекомуникација. Новинари на страници нису пронашли пејџере који су експлодирали у Либан.

Власник тајванске компаније: Прије три године пришла ми је Тереса

Хсу Чинг-кјанг, власник тајванске фирме чији је лого био на пејџерима, каже да му је прије три године приступила Тајванка коју је знао само као Тересу. Додаје да је тврдила да је локална представница мађарске компаније БАЦ Консалтинг.

Након више од два мјесеца преговора с Тересом Хсу је пристао потписати уговор о продаји пејџера Голд Апола фирми БАЦ и дозволити БАЦ-у да користи заштитни знак Голд Апола на својим производима, преноси "KALW".

Марија Шерифовић части људе ћевапима у Сарајеву - открила и зашто

Марија Шерифовић части људе ћевапима у Сарајеву - открила и зашто

"Већ је неколико пута летјела у Европу како би контактирала своје колеге", рекао је Хсу. Каже да му је такође речено да БАЦ жели пословати у источној Африци.

"Од почетка до краја никад нису спомињали Либан", каже.

"Плаћали са рачуна на Блиском истоку"

Отприлике годину дана након што је БАЦ потписао уговор са фирмом Голд Аполо, Хсу каже да су се вратили с необичним захтјевом: жељели су дизајнирати властите производе, али на њих ставити заштитни знак његове компаније.

"Рекли су да желе култивирати кохорту инжењера", каже Хсу.

"Рекао сам им да пејџери које израђују нису једноставни за кориштење ни естетски угодни те их упитао зашто једноставно не би користили моје производе", каже.

Преминула глумица из серије 'Село гори, а баба се чешља'

Преминула глумица из серије 'Село гори, а баба се чешља'

Хсу је такође примијетио да су њихови пријеноси плаћања "чудни". Иако се БАЦ налази у главном граду Мађарске, Хсу је рекао да је фирма платила Голд Аполо са банковног рачуна на Блиском истоку који је његова банка најмање једном блокирала.

Каже да је његовом рачуновођи требао цијелу седмицу да одблокира исплату, преноси "Индекс".

Задњи пут је Голд Аполо испоручио компоненте БАЦ-у раније ове године, рекао је Хсу. Модел пејџера који је експлодирао у Либану и Сирији био је нов, а Хезболах их је купио у фебруару извијестио је "АП".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.