Либан

Угашен сајт фирме која је наводно произвела експлозивне пејџере

  • Извор: Телеграф
  • 18.09.2024. 15:18

Сајт компаније BAC Consulting KFT из Будимпеште, која је наводно произвела пејџере који су јуче експлодирали у рукама припадника Хезболаха у Либану, од послијеподневних часова више не постоји!

Јутрос се сајту могло приступити без проблема, али од раних послијеподневних сати тај сајт више не постоји. Уједно, упит који је екипа Телеграфа послала фирми, остао је без одговора.

Подсјетимо, на хиљаде пејџера Голд Аполло експлодирало је јуче у Либану готово у истом тренутку. У нападу је страдало 12 особа, а око 3.000 људи је повријеђено. Либан и Хезболах упиру прстом у Израел, који још није одговорио на оптужбе, а тајванска фирма, која се иначе бави производњом ових пејџера, одмах је уперила прст у Мађарску, тврдећи да компанија из Будимпеште производи тај пејџер, користећи њихов лого.

Мосад убацио експлозив у 5.000 Хезболахових пејџера

Мосад убацио експлозив у 5.000 Хезболахових пејџера

"У складу са уговором о сарадњи, овластили смо BAC Kaft. да користи наш лого за продају производа у одређеним регионима, али дизајн и производња производа искључива је одговорност BAC-a", објавили су из тајванске компаније.

Када су се мађарски новинари запутили данас на адресу која је наведена као сједиште фирме у Будимпешти, затекли су кућу која више личи на породичну, а на вратима су залијепљени папири на којима су одштампана имена више фирме, којима је ту пријављено сједиште.

Мађарски медији пишу да је BAC Consulting KFT основан 2022. године, а као главна дјелатност наведено је управљање пословањем и пословно савјетовање.

Према задњим годишњим финансијским извјештајима, који су потписани у мају ове године, биланс износи тек нешто више од 290 евра.

Сумњива директорка?

Жена која се на ЛинкедИну представља као директорка фирме, тврди да је на челу компаније од 2019. године. Занимљиво, будући да је фирма основана тек три године касније.

Према јавно доступним подацима, на челу фирме је четрдесетдеветогодишња Кристијана Росариа Барсони-Арсидиаконо.

Како стоји на њеном ЛинкедИн профилу, докторирала је филозофију на једном од најпрестижнијих Универзитета у Енглеској (University College London), потом је студирала на London University of Economics, а наводи и да је завршила постдипломске студије. Такође наводи да је је радила као стручњак за Европску комисију, УНЕСЦО и Међународну агенцију за атомску енергију.

На профилу је фотографија, највјероватније селфи младе жене.

Шта је пејџер и како може да експлодира?

Шта је пејџер и како може да експлодира?

Кристијана пише да од 2019. године води BAC Consulting, али је она у Мађарској основана 2022. године.

Иначе, на интернет страници фирме, писало је да компанија "послује у многим подручјима, од савјетовања и продаје накита до телекомуникација". Новинари на страници нису пронашли пејџере који су експлодирали у Либану.

Шта све тврде Тајванци?

Власник фирме са Тајвана, чији је лого био на пејџерима који су експлодирали Хсу Чинг-Куанг, испричао је да му је прије три године пришла Тајванка коју је знао само као Тересу. Рекао је да Тереса причала да је локална представница мађарске фирме BAC Consulting.

Након више од два мјесеца преговора с Тересом Хсу је пристао да потпише уговор о продаји пејџера Голд Аполла фирми BAC и да дозволи BAC-у да користи заштитни знак Голд Аполла на својим производима.

"Већ је неколико пута летјела у Европу како би контактирала своје колеге", рекао је Хсу и навео је да му је речено да BAC жели да послује у источној Африци.

Зашто Хезболах користи пејџере у 2024. години?

Зашто Хезболах користи пејџере у 2024. години?

"Од почетка до краја никад нису спомињали Либан", рекао је власник тајванске компаније.

Према наводима Хсуа, отприлике годину дана након што је BAC потписао уговор са Голд Аполло, они су се вратили с необичним захтјевом - жељели су да дизајнирају своје производе, али да на њих ставе заштитни знак његове фирме.

"Рекли су да желе да култивишу групу инжењера. Рекао сам им да пејџери које праве нису лаки за употребу ни естетски примамљиви и питао сам их зашто не би једноставно користили моје производе“, рекао је Хсу.

Навео је и да је примијетио да су њихови трансфери плаћања били "чудни". Иако се BAC налази у главном граду Мађарске, Хсу је рекао да је компанија платила Голд Аполло са банковног рачуна на Блиском истоку који је његова банка блокирала најмање једном.

Каже да је његовом рачуновођи требало читаву недјељу да деблокира уплату.

"Голд Аполло је посљедњи пут испоручио компоненте BAC-у раније ове године", рекао је Хсу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.