Mađarska

Ova žena vodi firmu koja se povezuje sa smrtonosnim pejdžerima

  • Izvor: Indeks
  • 18.09.2024. 15:33

Izraelska obavještajna služba umetnula je eksplozivne sastojke u hiljade pejdžera tokom njihove proizvodnje, mjesecima prije nego što ih je uvezao Hezbolah, tvrdi libanski sigurnosni izvor.

Hezbolah se koristi starijom tehnologijom upravo kako bi izbjegao izraelsko praćenje, a Mosad im je u pejdžere Gold Apolo ubrizgao eksploziv tokom proizvodnje i aktivirao ga u utorak istovremenim šifrovanim porukama.

Libanski bezbjednosni izvor rekao je da se radi o pejdžera Gold Apolo, ali tajvanska firma je rekla da ona nije proizvela uređaje, već evropska kompanija koja ima pravo koristiti njeno ime.

Otac čiji je sin pao sa prozora škole: ''Ja sam juče umro''

Otac čiji je sin pao sa prozora škole: ''Ja sam juče umro''

"U skladu s ugovorom o saradnji, ovlastili smo BAC Kft. da koristi naš logo za prodaju proizvoda u određenim regijama, ali dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva je odgovornost BAC-a", objavili su iz kompanije.

Firma BAC Konsalting Kft osnovana je 2022. godine, a kao glavna djelatnost navedeno je upravljanje poslovanjem i poslovno savjetovanje. Novinari portala "444.hu" otišli su na adresu sjedišta i otkrili da je kompanija registrovana na istoj adresi kao i nekoliko drugih firmi.

Prema zadnjim godišnjim finansijskim izvještajima, potpisanim u maju ove godine, bilans iznosi tek nešto više od 290 evra.

Firma osnovana 2022.

Prema javno dostupnim podacima, vlasnica firme je 49-godišnja Kristijana Rosaria Barsoni-Arcidiakono.

Kako stoji na njenom LinkedIn profilu, doktorirala je filozofiju na jednom od najprestižnijih univerziteta u Еngleskoj (Koledž London), potom je studirala na London Universiti of Еkonomiksu te završila postdiplomske studije. Takođe je radila kao stručnjak za Еvropsku komisiju, UNЕSKO i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.

Ugašen sajt firme koja je navodno proizvela eksplozivne pejdžere

Ugašen sajt firme koja je navodno proizvela eksplozivne pejdžere

Barsoni-Arcidiakono o sebi piše da od 2019. godine vodi kompaniju BAC Konsalting, ali ona je u Mađarskoj osnovana 2022. godine.

Mađarska internet stranica firme nije bila dostupna u srijedu ujutro, ali je kasnije deaktivirana. "24.hu" piše da je na stranici pisalo da firma posluje u mnogim područjima, od savjetovanja i prodaje nakita do telekomunikacija. Novinari na stranici nisu pronašli pejdžere koji su eksplodirali u Liban.

Vlasnik tajvanske kompanije: Prije tri godine prišla mi je Teresa

Hsu Čing-kjang, vlasnik tajvanske firme čiji je logo bio na pejdžerima, kaže da mu je prije tri godine pristupila Tajvanka koju je znao samo kao Teresu. Dodaje da je tvrdila da je lokalna predstavnica mađarske kompanije BAC Konsalting.

Nakon više od dva mjeseca pregovora s Teresom Hsu je pristao potpisati ugovor o prodaji pejdžera Gold Apola firmi BAC i dozvoliti BAC-u da koristi zaštitni znak Gold Apola na svojim proizvodima, prenosi "KALW".

Marija Šerifović časti ljude ćevapima u Sarajevu - otkrila i zašto

Marija Šerifović časti ljude ćevapima u Sarajevu - otkrila i zašto

"Već je nekoliko puta letjela u Еvropu kako bi kontaktirala svoje kolege", rekao je Hsu. Kaže da mu je takođe rečeno da BAC želi poslovati u istočnoj Africi.

"Od početka do kraja nikad nisu spominjali Liban", kaže.

"Plaćali sa računa na Bliskom istoku"

Otprilike godinu dana nakon što je BAC potpisao ugovor sa firmom Gold Apolo, Hsu kaže da su se vratili s neobičnim zahtjevom: željeli su dizajnirati vlastite proizvode, ali na njih staviti zaštitni znak njegove kompanije.

"Rekli su da žele kultivirati kohortu inženjera", kaže Hsu.

"Rekao sam im da pejdžeri koje izrađuju nisu jednostavni za korištenje ni estetski ugodni te ih upitao zašto jednostavno ne bi koristili moje proizvode", kaže.

Preminula glumica iz serije 'Selo gori, a baba se češlja'

Preminula glumica iz serije 'Selo gori, a baba se češlja'

Hsu je takođe primijetio da su njihovi prijenosi plaćanja "čudni". Iako se BAC nalazi u glavnom gradu Mađarske, Hsu je rekao da je firma platila Gold Apolo sa bankovnog računa na Bliskom istoku koji je njegova banka najmanje jednom blokirala.

Kaže da je njegovom računovođi trebao cijelu sedmicu da odblokira isplatu, prenosi "Indeks".

Zadnji put je Gold Apolo isporučio komponente BAC-u ranije ove godine, rekao je Hsu. Model pejdžera koji je eksplodirao u Libanu i Siriji bio je nov, a Hezbolah ih je kupio u februaru izvijestio je "AP".

Pratite nas i putem Vibera