Проблем гљивица

Омиљени француски сир пријети да 'изумре'

  • Извор: Курир
  • 17.03.2024. 16:57

Када је Наполеон први пут наишао на француски сир камембер, каже легенда, био је толико одушевљен да је пољубио конобарицу која га је ставила испред њега.

Произведен у француском сјеверозападном региону Нормандије у различитим облицима најмање од 18. вијека, сир – кремаст, опор и гњецав – сада се сматра омиљеним у Француској. Због тога су недавни наслови о могућности да изумре, заједно са гљивицом од које добија специфична својства, изазвали панику међу љубитељима овог производа.

Узбуна је подигнута у јануару када је студија научника са Универзитета Париз-Секле идентификовала да главне гљивице која се користи у стварању камембера и других сирева има све мање због метода индустријске производње које се користе да би се пратила потражња, пише Си-ен-ен.

Камембер као национално благо

Многи су се уплашили да то значи да камембер, француски сир који се продаје у сопственој дрвеној кутији, иде у заборав.

- Плави сиреви су можда угрожени, али ситуација је много гора за Камембер, који је већ на ивици изумирања - наводи се у извјештају Француског Националног центра за научна истраживања (ЦНРС).

Поново се тресла Црна Гора

Поново се тресла Црна Гора

Поред Лувра, високе моде и Ајфелове куле, Камембер је национално благо омиљено широм свијета, егзистенцијално за Французе колико и егзистенцијализам.

- Која је типична слика Француске? Флаша црног вина, багет и камембер - каже Ан-Мари Кантин, ветеранка сира и предсједница француског националног такмичења у прављењу камембера из 2023. године.

- То је наш национални француски сир.

ПРОБЛЕМ ЈЕ У ГЉИВИЦИ

У срцу проблема је Penicillium camemberti, гљива која се користи у производњи сира која камемберу даје бијелу кору и помаже у развоју богатог укуса путера, умами сира и његове опипљиве ароме неопраних чарапа.

Бурна наредна седмица: Грмљавина, минус, киша и сунце

Бурна наредна седмица: Грмљавина, минус, киша и сунце

Ова гљивица, кажу научници Париз-Секлеа, има проблема са репродукцијом, углавном као резултат притисака индустријске производње.

Камембер и слични сиреви попут Брија су некада лежали у пећинама или хаљоарима (сушарама), гдје су им споре плијесни давале плаву или понекад жуто-браон кору. Почетком прошлог века уведен је Penicillium camemberti, који је замијенио аутохтону буђ и створио уједначену бијелу кору какву данас познајемо.

- Сматра се да је то бијели мутант одабран од сиво-зелене врсте Penicillium camemberti због своје боје почетком 20. вијека - наводи се у студији Париз-Секле.

Бајден постаје свјестан, па кипти од бијеса

Бајден постаје свјестан, па кипти од бијеса

Нажалост, за разлику од својих пећинских гљивичних парњака, истраживачи су открили да Penicillium camemberti има веома низак генетски диверзитет и смањену способност размножавања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: