Problem gljivica

Omiljeni francuski sir prijeti da 'izumre'

  • Izvor: Kurir
  • 17.03.2024. 16:57

Kada je Napoleon prvi put naišao na francuski sir kamember, kaže legenda, bio je toliko oduševljen da je poljubio konobaricu koja ga je stavila ispred njega.

Proizveden u francuskom sjeverozapadnom regionu Normandije u različitim oblicima najmanje od 18. vijeka, sir – kremast, opor i gnjecav – sada se smatra omiljenim u Francuskoj. Zbog toga su nedavni naslovi o mogućnosti da izumre, zajedno sa gljivicom od koje dobija specifična svojstva, izazvali paniku među ljubiteljima ovog proizvoda.

Uzbuna je podignuta u januaru kada je studija naučnika sa Univerziteta Pariz-Sekle identifikovala da glavne gljivice koja se koristi u stvaranju kamembera i drugih sireva ima sve manje zbog metoda industrijske proizvodnje koje se koriste da bi se pratila potražnja, piše Si-en-en.

Kamember kao nacionalno blago

Mnogi su se uplašili da to znači da kamember, francuski sir koji se prodaje u sopstvenoj drvenoj kutiji, ide u zaborav.

- Plavi sirevi su možda ugroženi, ali situacija je mnogo gora za Kamember, koji je već na ivici izumiranja - navodi se u izvještaju Francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS).

Ponovo se tresla Crna Gora

Ponovo se tresla Crna Gora

Pored Luvra, visoke mode i Ajfelove kule, Kamember je nacionalno blago omiljeno širom svijeta, egzistencijalno za Francuze koliko i egzistencijalizam.

- Koja je tipična slika Francuske? Flaša crnog vina, baget i kamember - kaže An-Mari Kantin, veteranka sira i predsjednica francuskog nacionalnog takmičenja u pravljenju kamembera iz 2023. godine.

- To je naš nacionalni francuski sir.

PROBLЕM JЕ U GLjIVICI

U srcu problema je Penicillium camemberti, gljiva koja se koristi u proizvodnji sira koja kamemberu daje bijelu koru i pomaže u razvoju bogatog ukusa putera, umami sira i njegove opipljive arome neopranih čarapa.

Burna naredna sedmica: Grmljavina, minus, kiša i sunce

Burna naredna sedmica: Grmljavina, minus, kiša i sunce

Ova gljivica, kažu naučnici Pariz-Seklea, ima problema sa reprodukcijom, uglavnom kao rezultat pritisaka industrijske proizvodnje.

Kamember i slični sirevi poput Brija su nekada ležali u pećinama ili haljoarima (sušarama), gdje su im spore plijesni davale plavu ili ponekad žuto-braon koru. Početkom prošlog veka uveden je Penicillium camemberti, koji je zamijenio autohtonu buđ i stvorio ujednačenu bijelu koru kakvu danas poznajemo.

- Smatra se da je to bijeli mutant odabran od sivo-zelene vrste Penicillium camemberti zbog svoje boje početkom 20. vijeka - navodi se u studiji Pariz-Sekle.

Bajden postaje svjestan, pa kipti od bijesa

Bajden postaje svjestan, pa kipti od bijesa

Nažalost, za razliku od svojih pećinskih gljivičnih parnjaka, istraživači su otkrili da Penicillium camemberti ima veoma nizak genetski diverzitet i smanjenu sposobnost razmnožavanja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: