Ово је могућ одговор

Како је Израел изазвао експлозију скоро 3.000 пејџера у исто вријеме?

  • Извор: Телеграф
  • 17.09.2024. 19:22

Стручњаци либанске војске оптужили су Израел за експлозије пејџера, који су се користили за комуникацију међу борцима Хезболаха, иако није објављено званично саопштење.

Према либанским безбједносним службама, данас поподне су експлодирали пејџери које користи Хезболах. Погинуло је најмање осам особа, док је скоро 3.000 повређено, пренео је Телеграф.

Дринићу се осладиле малверзације

Дринићу се осладиле малверзације

Појавила су се нагађања да је технологија на неки начин хакована или саботирана од стране израелске обавјештајне службе, пренио је "Дејли мејл".

Један извор близак Хезболаху тврдио је да је инцидент резултат "израелског упада" у комуникационе системе Хезболаха, иако ово није потврђено, а Израел се још није огласио. Други званичник, који је желио да остане анониман, рекао је да су експлозије вјероватно изазване литијумским батеријама које напајају пејџере.

Иако се литијумјонске батерије често користе у потрошачкој електроници, могу се прегријати и запалити, а у неким случајевима чак и експлодирати. Овај процес се назива термално отказивање, што је хемијска реакција, која се дешава када батерија доживи наглу промјену температуре.

Како реакција напредује, долази до наглог ослобађања енергије, што може изазвати експлозије с великом силином и топлотом. Термално отказивање се дешава када се батерија прегрије, пробуши или прекомјерно напуни.

Још увијек нема званичне потврде о узроку истовремених детонација пејџера, али либански војни извори сугеришу да су уређаји могли бити детонирани као дио израелског напада. Могуће је да су израелске снаге или неки други актер хаковали ове уређаје и даљински их препунили, покрећући термално отказивање.

Пејџери често користе нешифроване комуникационе канале и застарјеле софтвере, што их чини лаким метама за напад. Они са једносмјерним сигналом су пасивни пријемници, па их није могуће пратити, али када се пошаље порука, активира се сваки пејџер у близини.

Ако је непријатељ преузео контролу над сигналом, могао је истовремено заразити све пејџере на мрежи. Вирус би могао бити убачен у Хезболахову мрежу пејџера и остати успаван све док се не прошири. Овај малвер је можда био активиран даљински или помоћу унапред програмираног тајмера.

Експлозија хакованих пејџера чланова Хезболаха: Скоро 3.000 повријеђених

Експлозија хакованих пејџера чланова Хезболаха: Скоро 3.000 повријеђених

На снимцима се види да су уређаји примили поруку непосредно прије експлозије. Тај сигнал је могао бити окидач за експлозију или осигурати да борци држе уређаје у тренутку детонације.

Ако су ове експлозије резултат сајбер напада, онда је ово изузетно ријетка ситуација у којој је сајбер ратовање изазвало физичку штету на инфраструктури.

Хрвати избезумљени: Шта се дешава с птицама, јесте ли видјели колико има мртвих?

Хрвати избезумљени: Шта се дешава с птицама, јесте ли видјели колико има мртвих?

Раније ове године, лидер Хезболаха, Хасан Насралах, позвао је чланове своје организације да се врате коришћењу пејџера за виталну комуникацију, објашњавајући да су модерни паметни телефони подложнији сајбер нападима израелских снага.

Међутим, баш као и мобилни телефони и многи други електронски уређаји, и пејџер покрећу пуњиве литијумске батерије. Пожари изазвани батеријама могу достићи температуре до 590 степени Целзијуса када се запале.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм