Забринути

Хрвати избезумљени: Шта се дешава с птицама, јесте ли видјели колико има мртвих?

  • Извор: Б92
  • 17.09.2024. 16:17

Велики број мртвих птица забринуо је бројне Хрвате, на улицама Загреба и других градова примјећени угинули голубови, вране, али и ластавице.

"Шта се догађа с птицама у Загребу, јесте ли и ви примијетили колико их има мртвих?", питање је које се ових дана често чује у главном граду Хрватске.

Медијима су пријављени бројни случајеви, један од њих догодио се у Јагићевој улици, гдје је човјек видио двије угинуле птице, голуба и врану. Како је описао, лежале су на улици, без видљивих повреда.

Слично је и у другим дијеловима Хрватске, али гдје су примијећене мртве ластавице.

Ово је отац Сергеја Трифуновића: Сви га памте по реченици ''Пиј, Ђоко кафу''

Ово је отац Сергеја Трифуновића: Сви га памте по реченици ''Пиј, Ђоко кафу''

С обзиром на то да је пре два дана објављена вијест о страдању птица у Пољској, а највише у Аустрији гдје је забиљежен помор хиљаде ластавица и чиопа због хладноће, односно непрестане кише и тешких услова (недостаје им хране јер ни многи инсекти не лете), огласило се из хрватског удружења "Биом", који су потврдили да и њих зову забринути грађани, највише због ластавица.


"Ријеч је о томе да су нагла промјена времена и велике кише нарочито лоше за младе птице, рођене ове године, које су донедавно живјеле у врло сувим условима. Све ово их је затекло неспремне, не могу да се прилагоде новој ситуацији, која је врло изазовна. Нису се склониле на вријеме, прехладиле су и отежано проналазе храну. Киша је, иначе птицама, проблематична, губе на терморегулацији и не могу да лете него чекају да престане да пада", рекла је орнитологиња из Биома Ива Шоштарић.

Инстаграм направио налоге посебно за тинејџере

Инстаграм направио налоге посебно за тинејџере

Како је истакла грађани их зову за савјете, али и да питају ко прима ове животиње, али како они нису азил, могу само да им препоруче да зову азиле и Ветерину у Загребу.

"Код нас није помор птица као у Аустрији, али ипак много страдају", процијенила је Шоштарић, а њен колега Дубравко Дендер додао је да су ластавице (пиљци и брегунице) дио једне од најпрепознатљивијих породица птица из реда пјевачица.

Ситуација алармантна: Птице мртве падају са неба, ово је разлог

Ситуација алармантна: Птице мртве падају са неба, ово је разлог

"Птице из ове породице прилагођене су животу у ваздуху јер се хране летећим инсектима, али и другим ситним бескичмењацима који се затекну у ваздуху. Овакав начин живота и потпуна зависност од летећих инсеката чине их јако осјетљивим на нагла и вишедневна захлађења. Таква се ситуација управо ових дана догађа у великом дјелу Европе. Посебно је за птице ситуација тешка када их оваква захлађења улове у селидби, што је случај за многе од њих", рекао је Дендер.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.