Ovo je moguć odgovor

Kako je Izrael izazvao eksploziju skoro 3.000 pejdžera u isto vrijeme?

  • Izvor: Telegraf
  • 17.09.2024. 19:22

Stručnjaci libanske vojske optužili su Izrael za eksplozije pejdžera, koji su se koristili za komunikaciju među borcima Hezbolaha, iako nije objavljeno zvanično saopštenje.

Prema libanskim bezbjednosnim službama, danas popodne su eksplodirali pejdžeri koje koristi Hezbolah. Poginulo je najmanje osam osoba, dok je skoro 3.000 povređeno, preneo je Telegraf.

Driniću se osladile malverzacije

Driniću se osladile malverzacije

Pojavila su se nagađanja da je tehnologija na neki način hakovana ili sabotirana od strane izraelske obavještajne službe, prenio je "Dejli mejl".

Jedan izvor blizak Hezbolahu tvrdio je da je incident rezultat "izraelskog upada" u komunikacione sisteme Hezbolaha, iako ovo nije potvrđeno, a Izrael se još nije oglasio. Drugi zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da su eksplozije vjerovatno izazvane litijumskim baterijama koje napajaju pejdžere.

Iako se litijumjonske baterije često koriste u potrošačkoj elektronici, mogu se pregrijati i zapaliti, a u nekim slučajevima čak i eksplodirati. Ovaj proces se naziva termalno otkazivanje, što je hemijska reakcija, koja se dešava kada baterija doživi naglu promjenu temperature.

Kako reakcija napreduje, dolazi do naglog oslobađanja energije, što može izazvati eksplozije s velikom silinom i toplotom. Termalno otkazivanje se dešava kada se baterija pregrije, probuši ili prekomjerno napuni.

Još uvijek nema zvanične potvrde o uzroku istovremenih detonacija pejdžera, ali libanski vojni izvori sugerišu da su uređaji mogli biti detonirani kao dio izraelskog napada. Moguće je da su izraelske snage ili neki drugi akter hakovali ove uređaje i daljinski ih prepunili, pokrećući termalno otkazivanje.

Pejdžeri često koriste nešifrovane komunikacione kanale i zastarjele softvere, što ih čini lakim metama za napad. Oni sa jednosmjernim signalom su pasivni prijemnici, pa ih nije moguće pratiti, ali kada se pošalje poruka, aktivira se svaki pejdžer u blizini.

Ako je neprijatelj preuzeo kontrolu nad signalom, mogao je istovremeno zaraziti sve pejdžere na mreži. Virus bi mogao biti ubačen u Hezbolahovu mrežu pejdžera i ostati uspavan sve dok se ne proširi. Ovaj malver je možda bio aktiviran daljinski ili pomoću unapred programiranog tajmera.

Еksplozija hakovanih pejdžera članova Hezbolaha: Skoro 3.000 povrijeđenih

Еksplozija hakovanih pejdžera članova Hezbolaha: Skoro 3.000 povrijeđenih

Na snimcima se vidi da su uređaji primili poruku neposredno prije eksplozije. Taj signal je mogao biti okidač za eksploziju ili osigurati da borci drže uređaje u trenutku detonacije.

Ako su ove eksplozije rezultat sajber napada, onda je ovo izuzetno rijetka situacija u kojoj je sajber ratovanje izazvalo fizičku štetu na infrastrukturi.

Hrvati izbezumljeni: Šta se dešava s pticama, jeste li vidjeli koliko ima mrtvih?

Hrvati izbezumljeni: Šta se dešava s pticama, jeste li vidjeli koliko ima mrtvih?

Ranije ove godine, lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, pozvao je članove svoje organizacije da se vrate korišćenju pejdžera za vitalnu komunikaciju, objašnjavajući da su moderni pametni telefoni podložniji sajber napadima izraelskih snaga.

Međutim, baš kao i mobilni telefoni i mnogi drugi elektronski uređaji, i pejdžer pokreću punjive litijumske baterije. Požari izazvani baterijama mogu dostići temperature do 590 stepeni Celzijusa kada se zapale.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 21:40 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)