Либан

Експлозија хакованих пејџера чланова Хезболаха: Скоро 3.000 повријеђених

  • Извор: Б92
  • 17.09.2024. 18:07

Према посљедњим подацима најмање осам особа је погинуло, а чак 2.750 је повријеђену у масовној експлозији више хиљада пејџера којима се догодила данас поподне у Либану.

Како је пренио Ројтерс, очекује се да ће број жртава наставити да расте.

Међу повријеђенима је и ирански амбасадор у Либану Моџтаба Амани.

Званичник Хезболаха, који је желио да остане анониман, рекао је агенцији Ројтерс да је детонација пејџера "највећи безбједносни пропуст“ с којим се група суочила у скоро годину дана рата с Израелом.

Високи војни обавјештајни званичник и званичник једне либанске групе такође су рекли америчкој агенцији Асошиејтед прес да су детонирани пејџери које су носили припадници Хезболаха.

Израел је наводно хаковао комуникационе уређаје које користи Хезболах, због чега су експлодирали.

У саопштењу из кабинета либанског премијера наводи се да је обавијештен о "безбједносним инцидентима који се дешавају у бројним регионима“.

Новинар Ројтерса видио је кола хитне помоћи како јуре кроз јужна предграђа либанске престонице Бејрута усред свеопште панике.

Становници су рекли да су се експлозије догодиле и чак 30 минута након првих експлозија.

Међу повријеђенима који су носили пејџере који су експлодирали били су борци и медицинари из Хезболаха, наводи новинска агенција.

Групе људи нагурале су се на улазу у зграде како би провјериле људе за које су знали да су можда рањени, рекао је новинар Ројтерса.

Безбједносни извор је рекао да су уређаји експлодирали и на југу Либана. 

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.