Mali

Jezivi snimci masakra Vagnerovaca: Objavljene posljednje riječi komandanta

  • Izvor: Kurir
  • 29.07.2024. 11:55

Komanda privatne ruske vojne kompanije Vagner priznala je pogibiju cijelog jurišnog odreda u sukobu na sjeveru Malija.

Vagnerova grupa je saopštila da je od 22. do 27. jula zajedno sa vojskom Malija (FAM) vodila žestoke borbe sa militantima i da je komandant jurišnog odreda Sergej Ševčenko poginuo.

"Vojnici 13. jurišnog odreda PMC Vagner pod vođstvom komandanta Sergeja Ševčenka vodili u zajedno sa vojskom Malija žestoke borbe u blizini sela Tin-Zautin sa militantima CMA i Al Kaide u Sahelu", navodi se u saopštenju.

Vagnerovci su navodno prvog dana borbe natjerali islamiste u bjekstvo.

U masakru nad vagnerovcima poginuo čuveni Lotos

U masakru nad vagnerovcima poginuo čuveni Lotos

"Međutim, uslijedila je pješčana oluja, koja je omogućila militantima da se pregrupišu i povećaju svoj broj na 1.000 ljudi. Komanda je odlučila da prebaci dodatne snage u područje borbenih dejstava za pomoć 13. jurišnom odredu", navodi se u saopštenju.

Militanti su 25. jula ponovo napali, ali napad je odbijen zahvaljujući koordinisanim akcijama Vagnera i vojske Malija.

"Tokom naredna dva dana militantni su povećali broj masovnih napada koristeći teško naoružanje odnosno bespilotne letjelice i samoubilačka vozila što je rezultiralo gubicima među pripadnicima PMC Vagner i vojnicima FAM-a", navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano koliko vojnika je nastradalo ili zarobljeno dok pojedini ruski vojni blogeri navode da je poginulo više od 30 pripadnika Vagnera. Među zarobljenima je prema nezvaničnim informacijama i ljekar 13. jurišnog odreda dok je navodno poginuo i administrator čuvenog vojnog Telegram kanala "Siva zona".

Društvenim mrežama šire se jezivi snimci izmasakriranih vojnika.

Željku Joksimoviću uklonjeno 'Novakovo kolo'

Željku Joksimoviću uklonjeno 'Novakovo kolo'

Posljednja poruka sa bojišta stigla je navodno 27. jula u 17.10 sati. Prema pojedinim tvrdnjama poslao ju je jedan od komandanata.

"Ostali smo samo nas trojica. Nastavljamo da se borimo", dodaje se u saopštenju.

Militanti su u nedjelju saopštili da su uništili bataljon malijske vojske i borce Vagnera koji su ih podržavali.

Mali je već nekoliko godina ogrezao u sukob između vlade i islamističkih pobunjenika. Vlasti Malija su ranije tvrdile da ruske snage nisu Vagnerovi plaćenici već instruktori koji obučavaju lokalne trupe da koriste opremu kupljenu od Rusije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?