Вашингтон

Доналд Трамп пријавио Камалу Харис

  • Извор: Нова.рс
  • 24.07.2024. 17:46

Кандидат Републиканске странке за предсједника Америке Доналд Трамп поднио пријаву против Камале Харис због преузимања средстава за Бајденову кампању. У тужби Федералној изборној комисији Харисова се оптужује за кршење савезних закона о финансирању кампања.

Кампања Доналда Трампа у уторак је поднијела жалбу Федералној изборној комисији против потпредсједнице Камале Харис, оптужујући је да је прекршила савезне законе о финансирању кампање тако што је замијенила име Џозефа Бајдена својим како би преузела контролу над средствима његове кампање, преноси "Гардијан".

У жалби, коју је поднио генерални савјетник Трампове кампање, Дејвид Варингтон, тврди се да се кампања Бајдена не може преименовати из “Бајден за предсједника” у “Харис за предсједника” након што је Бајден испао из трке у недјељу.

Гдје је новац: Пратите уживо како расте дуг Америке

Гдје је новац: Пратите уживо како расте дуг Америке

“Ово је много више од прикривеног прекомјерног доприноса од 91,5 милиона долара, од једног предсједничког кандидата другом, односно од старе кампање Бајдена за нову кампању Камале Харис. Овај напор исмејава наше законе о финансирању кампања”, наводи се у жалби на осам страница.

“Федералним кандидатима је забрањено задржавање прилога за изборе на којима не учествују”, додаје се.

“Бајден за предсједника 2024. није имао намјеру да правилно рефундира или поново одреди средства за опште изборе које је већ добио", објашњава се.

Остаје нејасно да ли жалба изазива привлачност ФЕЦ-а, али Трампова кампања је тражила било који начин да успори замах који је Харис успјела да створи код гласача и донатора након што је брзо постала претпостављени демократски кандидат.

Стратегија којом се води Трампов тим је, према људима који су упознати с тим, укључивала отварање нових правних битака како би се спречила Харис да приступи Бајденовим фондовима.

Возач аутобуса из БиХ брутално претукао партнерку: Од удараца ногом у стомак дјевојка прокрварила

Возач аутобуса из БиХ брутално претукао партнерку: Од удараца ногом у стомак дјевојка прокрварила

Варингтон је тај експлицитан захтјев упутио ФЕЦ-у у жалби, тражећи од агенције да наложи трансфер. А ако би ФЕЦ сматрао трансфер незаконитим, наводи се у жалби, републиканци ће тражити од ФЕЦ-а да размотри изрицање новчане казне или упућивање кривичног дјела америчком Министарству правде.

Кампања Харисове је тужбу ФЕЦ-а сматрала лажним правним покушајем, уз напомену да су одбори Бајден-Харис увијек били овлашћени одбори за обоје.

У саопштењу, кампања Харисове је истакла да су прикупили 100 милиона долара од донација у 36 сати откако се Бајден повукао из изборне трке, додајући:

"Неосноване правне тврдње – попут оних које су годинама износили да би сузбили гласове и украли изборе – само ће им одвратити пажњу".

У жалби, коју је раније објавио "Њујорк Тајмс", такође се тврди да је њено преузимање преосталих средстава која су била намијењена за Бајденову кампању представљало прекомјеран незаконит потез с обзиром на то да “Бајден за предсједника” није био овлашћени одбор за њену кампању.

Милан Миличевић саслушан у тужилаштву, осумњичен за трговину утицајем

Милан Миличевић саслушан у тужилаштву, осумњичен за трговину утицајем

"Ако господин Бајден неће бити номиновани Демократске странке, онда никада неће учествовати на изборима и сви доприноси за опште изборе које је Бајден примио за предсједника су претјерани“, наводи се у жалби, преноси "Нова".

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Од јутра до сутра (12+)

    'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)