Vašington

Donald Tramp prijavio Kamalu Haris

  • Izvor: Nova.rs
  • 24.07.2024. 17:46

Kandidat Republikanske stranke za predsjednika Amerike Donald Tramp podnio prijavu protiv Kamale Haris zbog preuzimanja sredstava za Bajdenovu kampanju. U tužbi Federalnoj izbornoj komisiji Harisova se optužuje za kršenje saveznih zakona o finansiranju kampanja.

Kampanja Donalda Trampa u utorak je podnijela žalbu Federalnoj izbornoj komisiji protiv potpredsjednice Kamale Haris, optužujući je da je prekršila savezne zakone o finansiranju kampanje tako što je zamijenila ime Džozefa Bajdena svojim kako bi preuzela kontrolu nad sredstvima njegove kampanje, prenosi "Gardijan".

U žalbi, koju je podnio generalni savjetnik Trampove kampanje, Dejvid Varington, tvrdi se da se kampanja Bajdena ne može preimenovati iz “Bajden za predsjednika” u “Haris za predsjednika” nakon što je Bajden ispao iz trke u nedjelju.

Gdje je novac: Pratite uživo kako raste dug Amerike

Gdje je novac: Pratite uživo kako raste dug Amerike

“Ovo je mnogo više od prikrivenog prekomjernog doprinosa od 91,5 miliona dolara, od jednog predsjedničkog kandidata drugom, odnosno od stare kampanje Bajdena za novu kampanju Kamale Haris. Ovaj napor ismejava naše zakone o finansiranju kampanja”, navodi se u žalbi na osam stranica.

“Federalnim kandidatima je zabranjeno zadržavanje priloga za izbore na kojima ne učestvuju”, dodaje se.

“Bajden za predsjednika 2024. nije imao namjeru da pravilno refundira ili ponovo odredi sredstva za opšte izbore koje je već dobio", objašnjava se.

Ostaje nejasno da li žalba izaziva privlačnost FЕC-a, ali Trampova kampanja je tražila bilo koji način da uspori zamah koji je Haris uspjela da stvori kod glasača i donatora nakon što je brzo postala pretpostavljeni demokratski kandidat.

Strategija kojom se vodi Trampov tim je, prema ljudima koji su upoznati s tim, uključivala otvaranje novih pravnih bitaka kako bi se sprečila Haris da pristupi Bajdenovim fondovima.

Vozač autobusa iz BiH brutalno pretukao partnerku: Od udaraca nogom u stomak djevojka prokrvarila

Vozač autobusa iz BiH brutalno pretukao partnerku: Od udaraca nogom u stomak djevojka prokrvarila

Varington je taj eksplicitan zahtjev uputio FЕC-u u žalbi, tražeći od agencije da naloži transfer. A ako bi FЕC smatrao transfer nezakonitim, navodi se u žalbi, republikanci će tražiti od FЕC-a da razmotri izricanje novčane kazne ili upućivanje krivičnog djela američkom Ministarstvu pravde.

Kampanja Harisove je tužbu FЕC-a smatrala lažnim pravnim pokušajem, uz napomenu da su odbori Bajden-Haris uvijek bili ovlašćeni odbori za oboje.

U saopštenju, kampanja Harisove je istakla da su prikupili 100 miliona dolara od donacija u 36 sati otkako se Bajden povukao iz izborne trke, dodajući:

"Neosnovane pravne tvrdnje – poput onih koje su godinama iznosili da bi suzbili glasove i ukrali izbore – samo će im odvratiti pažnju".

U žalbi, koju je ranije objavio "Njujork Tajms", takođe se tvrdi da je njeno preuzimanje preostalih sredstava koja su bila namijenjena za Bajdenovu kampanju predstavljalo prekomjeran nezakonit potez s obzirom na to da “Bajden za predsjednika” nije bio ovlašćeni odbor za njenu kampanju.

Milan Miličević saslušan u tužilaštvu, osumnjičen za trgovinu uticajem

Milan Miličević saslušan u tužilaštvu, osumnjičen za trgovinu uticajem

"Ako gospodin Bajden neće biti nominovani Demokratske stranke, onda nikada neće učestvovati na izborima i svi doprinosi za opšte izbore koje je Bajden primio za predsjednika su pretjerani“, navodi se u žalbi, prenosi "Nova".

Pratite nas i putem Vibera