Рачун из једног ресторана у Босни и Херцеговини, који се ових дана проширио друштвеним мрежама, изазвао је бурне реакције јавности.
Наиме, укупан износ рачуна од чак 332 КМ за породични оброк још једном је отворио питање све већих цијена у домаћим угоститељским објектима.
На рачуну, датираном на 25. јул 2025. године, види се да је за 2,5 килограма јагњећег печења наплаћено чак 175 КМ (по цијени од 70 КМ по килограму), док су додатни трошкови укључивали три порције басмати риже (30 КМ), порције помфрита, супе, пилетину са жара, салате и низ пића и додатака попут кечапа и мајонезе, преноси "Црна Хроника".
Иако је ријеч о оброку за више особа, износи за поједине ставке подигли су обрве – кечап и мајонеза наплаћени су по 12 до 15 КМ, док су флаширане воде и лимунаде коштале по 4 до 5 КМ, што је значајно изнад просјека.
Грађани који су коментарисали фотографију истичу да су цијене у многим ресторанима постале "неприступачне обичним породицама“, те да се "ручак вани“ све чешће претвара у луксуз.
Многи су позвали надлежне да уведу строже контроле цјеновника, као и транспарентније приказивање цијена у јеловницима.
Економисти упозоравају да су поскупљења у угоститељству посљедица више фактора – од инфлације и раста цијена намирница, до све већих трошкова рада и енергената.
Ипак, додају, дио угоститеља користи тренутну ситуацију како би неоправдано подизао цијене.
У земљи гдје је просјечна плата око 1.500 КМ, а минимална знатно нижа, износ од 332 КМ за један оброк поставља озбиљно питање: постаје ли излазак у ресторан привилегија само за најимућније?