Косово и Метохија

У Сјеверној Митровици обиљежено 20 година од мартовског погрома: "Тежак период за српски народ"

  • Извор: Косово онлајн
  • 17.03.2024. 11:57

Данас се навршава 20 година од мартовског погрома, у коме је убијено двоје Срба у Сјеверној Митровици.

У знак сјећања на настрадале предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, представници Српске листе Златан Елек и Игор Симић, као и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић положили су вијенац на мјеста гдје су убијени Боривоје Спасојевић и Јана Тучев.

У присуству неколико десетина грађана одата је почаст настрадалим суграђанима који су убијени 17.марта 2004. године, а поводом годишњице мартовског погрома служен је парастос поред споменика "Бели Анђео“, који се налази у близини моста и на ком су исписана имена настрадалих током Нато бомбардовања бивше Савезне Републике Југославије 1999. године.

Вучић: Београд више неће дозволити да га преваре и доведу пред свршен чин

Вучић: Београд више неће дозволити да га преваре и доведу пред свршен чин

Предсједник ПО Косовске Митровице Иван Запорожац обраћајући се окупљеним грађанима истакао је данашњи дан тужан за све грађане на Косову и да српски народ памти све оно што се десило током мартовског погрома.

"Једним лажним сценаријем 17. марта 200. године кренуо је прогон и погром српског народа на читавом Косову и Метохији. Тада су страдале невине жртве, протјерано је 4.000 Срба са својих огњишта, уништено је око 900 кућа, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира и око 1.000 српских кућа. Оно што ми данас као и сваке године хоћемо да кажемо и поручимо је да је српски народ је на овим просторима страдао вијековима, био прогоњен и био жртва свакога ко је кроз ову земљу пролазио, али је српски народ успио да остане и опстане на овим просторима. Тако и данашњим даном, и свим наредним данима поручујемо да ћемо остати и опстати и да ћемо памтити све а да ће наш народ овде живјети“, рекао је Запорожац.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић рекао је да је лажни наратив албанских политичара и медијска манипулација била повод за напад на све што је српско на Косову.

Додик: Погром Срба са Космета траје деценијама, а мартовски је био најбруталнији

Додик: Погром Срба са Космета траје деценијама, а мартовски је био најбруталнији

"То је послужило као повод да се протјера српски народ са Косова и Метохије. И данас видимо да албанска политичка сцена у Приштини и даље понавља тај наратив иако је истрага Унмика утврдила како су дјеца настрадала и даље режим тврди да је то учињено намјерно од стране српског народа као повод да се оптужи српски народ на сјеверу и осталим крајевима на Косову и Метохији. Ми ћемо овдје опстати, српски народ ће наставити да се бори, Република Србија ће наставити да подржава српски народ на Косову и Метохији а ми позивамо да међународна заједница пронађе одговорне за мартовски погорм“, рекао је Поповић.

Драган Спасојевић, чији је отац Боривоје убијен 17 марта, рекао је након полагања венаца на мјесту гдје му је отац убијен да се и двадесет година касније наставља прогон српског народа на Косову.

„Прошло је двадесет година, али идеја етничког чишћења Срба са ових простора још увијек траје и чини се да је сада још јачи интензитет јер се тада то насиље испољавало на улици док се сада спроводи институционално етничко чишћење. Ово је тежак период за српски народ на овим просторима и ми ћемо наставити да обиљежавамо ове датуме и да се кроз њих сјећамо и поштујемо наше невино настрадале“, казао је Спасојевић.

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

У мартовском погрому који се десио 17. марта 2004. године приликом насилних покушаја Албанаца из Јужне Митровице да пређу главни мост на Ибру и обрачунају се са Србима настрадали су, тада 36-годишња Јана Тучев, која је убијена на тераси свог дома и Боривоје Спасојевић стар 63 године,  који је убијен у близини свог стана.

Убице двоје Срба никада нису откривени.

У мартовском погрому страдало је 19 особа српске националности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.