ЛНГ

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

  • 17.03.2024. 08:08

Европска унија врши све већи притисак на увознике руског течног природног гаса (ЛНГ) да ове године смање наруџбине, навела је ЕУ комесарка за енергетику Кадри Симсон за "Блумберг".

Док је испорука природног гаса из Русије путем гасовода пала на рекордно низак ниво, испоруке ЛНГ-а су порасле.

Симсонова је рекла да је о тој теми разговарала са представницима САД, које су тренутно највећи извозник ЛНГ у ЕУ.

"Моја порука је била да се ове године морамо још више одвојити од руског гаса", рекла је Симсон "Блумберг њузу" послије састанка Савјета за енергетику ЕУ и САД у Вашингтону.

"У ЕУ прогресивно појачавамо притисак на државе да смање куповину руског ЛНГ-а, и зато нам је веома важно повјерење у америчке испоруке", додала је.

За неколико недјеља очекује се ступање на снагу закона који омогућава блокирање руских испорука ЛНГ и без увођења санкција око којих нема неопходног консензуса. Ова мјера ће омогућити земљама ЕУ да привремено спријече руске и бјелоруске извознике да резервишу и обезбједе инфраструктурне капацитете потребне за испоруке ЛНГ и природног гаса.

Висока представница ЕУ за енергетику тврди да блок може да издржи прекид транзита руског гасовода преко Украјине. Пошиљке преко Украјине, које тренутно износе око 14 милијарди кубних метара, покривају већину потражње у Аустрији, Мађарској и Словачкој.

Прије мање од мјесец дана, међутим, Аустрија, Чешка, Мађарска и Словачка упозориле су да ће бити принуђене да повећају увоз руског гаса због њемачких намета на транспорт гаса преко њених граница.

Ова четири чланице ЕУ и даље увозе значајне количине гаса из Русије, упркос напорима блока да смањи зависност од руских енергената, пренио је тада "Фајненшел тајмс".

Британски лист је објаснио да су цијене гаса у блоку достигле рекордну висину од више од 300 евра по мегават-сату у августу 2022. године, након што је Москва драстично смањила доток гаса у ЕУ као одговор на европске санкције наметнуте Русији након почетка војне операције у Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)