Kosovo i Metohija

U Sjevernoj Mitrovici obilježeno 20 godina od martovskog pogroma: "Težak period za srpski narod"

  • Izvor: Kosovo onlajn
  • 17.03.2024. 11:57

Danas se navršava 20 godina od martovskog pogroma, u kome je ubijeno dvoje Srba u Sjevernoj Mitrovici.

U znak sjećanja na nastradale predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, predstavnici Srpske liste Zlatan Еlek i Igor Simić, kao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović položili su vijenac na mjesta gdje su ubijeni Borivoje Spasojević i Jana Tučev.

U prisustvu nekoliko desetina građana odata je počast nastradalim sugrađanima koji su ubijeni 17.marta 2004. godine, a povodom godišnjice martovskog pogroma služen je parastos pored spomenika "Beli Anđeo“, koji se nalazi u blizini mosta i na kom su ispisana imena nastradalih tokom Nato bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Vučić: Beograd više neće dozvoliti da ga prevare i dovedu pred svršen čin

Vučić: Beograd više neće dozvoliti da ga prevare i dovedu pred svršen čin

Predsjednik PO Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac obraćajući se okupljenim građanima istakao je današnji dan tužan za sve građane na Kosovu i da srpski narod pamti sve ono što se desilo tokom martovskog pogroma.

"Jednim lažnim scenarijem 17. marta 200. godine krenuo je progon i pogrom srpskog naroda na čitavom Kosovu i Metohiji. Tada su stradale nevine žrtve, protjerano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira i oko 1.000 srpskih kuća. Ono što mi danas kao i svake godine hoćemo da kažemo i poručimo je da je srpski narod je na ovim prostorima stradao vijekovima, bio progonjen i bio žrtva svakoga ko je kroz ovu zemlju prolazio, ali je srpski narod uspio da ostane i opstane na ovim prostorima. Tako i današnjim danom, i svim narednim danima poručujemo da ćemo ostati i opstati i da ćemo pamtiti sve a da će naš narod ovde živjeti“, rekao je Zaporožac.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović rekao je da je lažni narativ albanskih političara i medijska manipulacija bila povod za napad na sve što je srpsko na Kosovu.

Dodik: Pogrom Srba sa Kosmeta traje decenijama, a martovski je bio najbrutalniji

Dodik: Pogrom Srba sa Kosmeta traje decenijama, a martovski je bio najbrutalniji

"To je poslužilo kao povod da se protjera srpski narod sa Kosova i Metohije. I danas vidimo da albanska politička scena u Prištini i dalje ponavlja taj narativ iako je istraga Unmika utvrdila kako su djeca nastradala i dalje režim tvrdi da je to učinjeno namjerno od strane srpskog naroda kao povod da se optuži srpski narod na sjeveru i ostalim krajevima na Kosovu i Metohiji. Mi ćemo ovdje opstati, srpski narod će nastaviti da se bori, Republika Srbija će nastaviti da podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji a mi pozivamo da međunarodna zajednica pronađe odgovorne za martovski pogorm“, rekao je Popović.

Dragan Spasojević, čiji je otac Borivoje ubijen 17 marta, rekao je nakon polaganja venaca na mjestu gdje mu je otac ubijen da se i dvadeset godina kasnije nastavlja progon srpskog naroda na Kosovu.

„Prošlo je dvadeset godina, ali ideja etničkog čišćenja Srba sa ovih prostora još uvijek traje i čini se da je sada još jači intenzitet jer se tada to nasilje ispoljavalo na ulici dok se sada sprovodi institucionalno etničko čišćenje. Ovo je težak period za srpski narod na ovim prostorima i mi ćemo nastaviti da obilježavamo ove datume i da se kroz njih sjećamo i poštujemo naše nevino nastradale“, kazao je Spasojević.

Sjeverni tok nije dovoljan, stigla nova direktiva: ЕU mora da smanji i uvoz tečnog gasa

Sjeverni tok nije dovoljan, stigla nova direktiva: ЕU mora da smanji i uvoz tečnog gasa

U martovskom pogromu koji se desio 17. marta 2004. godine prilikom nasilnih pokušaja Albanaca iz Južne Mitrovice da pređu glavni most na Ibru i obračunaju se sa Srbima nastradali su, tada 36-godišnja Jana Tučev, koja je ubijena na terasi svog doma i Borivoje Spasojević star 63 godine,  koji je ubijen u blizini svog stana.

Ubice dvoje Srba nikada nisu otkriveni.

U martovskom pogromu stradalo je 19 osoba srpske nacionalnosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.