Потписани меморандуми

Србија се укључује у истраживање свемира

  • 17.05.2024. 12:08

​Министарка науке Јелена Беговић рекла је данас да су са Кином потписана три меморандума, два о укључивању Србије у истраживање свемира и како би се он могао искористити у мирнодопске сврхе за развој технологије и иновација, док се трећи односи на искорењивање сиромаштва.

Беговић је Радио-телевизији Србије казала да Србија са Кином већ има стратешке пројекте којима су отворена врата српским научницима да се споје са адекватним институтима и факултетима у Кини, како би заједно радили на пројектима од биотехнологије до вјештачке интелигенције.

Говорећи о меморандумима који су у вези са укључивањем Србије у токове како свемир искористити за развој технологије и за развој иновација, Беговић је нагласила да је њима предвиђена изградња лунарне станице на којој већ кинески партнери раде.

Када је ријеч о трећем меморандуму, Беговић тврди да Србија са кинеским партнерима развија моделе, прије свега примене нових технологија у пољопривреди како би се смањило сиромаштво на глобалном нивоу.

"То јесте везано за циљеве одрживог развоја Уједињених нација, али и за Иницијативу Појас и пут", додала је Беговић.

Подсјетила је да је за вријеме недавног боравка кинеског предсједника Си Ђинпинга у Србији најављено да ће 300 српских студената добити шансу да студира у Кини, као и да ће 50 српских научника боравити у Кини на неком од њихових најбољих института, односно факултета.

"Чекамо још детаље од кинеских партнера, али мислим да је то сјајна шанса и за повезивање, и за надоградњу знања и, на крају крајева, за проширивање истраживачких активности наших истраживача", навела је Беговић.

Она је нагласила да ће то Србији донијети приступ новим технологијама које се изузетно брзо развијају у Кини, преноси "Н1".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм