Potpisani memorandumi

Srbija se uključuje u istraživanje svemira

  • 17.05.2024. 12:08

​Ministarka nauke Jelena Begović rekla je danas da su sa Kinom potpisana tri memoranduma, dva o uključivanju Srbije u istraživanje svemira i kako bi se on mogao iskoristiti u mirnodopske svrhe za razvoj tehnologije i inovacija, dok se treći odnosi na iskorenjivanje siromaštva.

Begović je Radio-televiziji Srbije kazala da Srbija sa Kinom već ima strateške projekte kojima su otvorena vrata srpskim naučnicima da se spoje sa adekvatnim institutima i fakultetima u Kini, kako bi zajedno radili na projektima od biotehnologije do vještačke inteligencije.

Govoreći o memorandumima koji su u vezi sa uključivanjem Srbije u tokove kako svemir iskoristiti za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija, Begović je naglasila da je njima predviđena izgradnja lunarne stanice na kojoj već kineski partneri rade.

Kada je riječ o trećem memorandumu, Begović tvrdi da Srbija sa kineskim partnerima razvija modele, prije svega primene novih tehnologija u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštvo na globalnom nivou.

"To jeste vezano za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ali i za Inicijativu Pojas i put", dodala je Begović.

Podsjetila je da je za vrijeme nedavnog boravka kineskog predsjednika Si Đinpinga u Srbiji najavljeno da će 300 srpskih studenata dobiti šansu da studira u Kini, kao i da će 50 srpskih naučnika boraviti u Kini na nekom od njihovih najboljih instituta, odnosno fakulteta.

"Čekamo još detalje od kineskih partnera, ali mislim da je to sjajna šansa i za povezivanje, i za nadogradnju znanja i, na kraju krajeva, za proširivanje istraživačkih aktivnosti naših istraživača", navela je Begović.

Ona je naglasila da će to Srbiji donijeti pristup novim tehnologijama koje se izuzetno brzo razvijaju u Kini, prenosi "N1".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)