Чедомир Антић

"Резултат гласања показао слабост Запада"

  • 24.05.2024. 11:06

Историчар Чедомир Антић рекао је Срни да је резултат гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници показао слабост Запада и да ће бити врло велика цијена коју ће у будућности платити због рушења Устава БиХ и правила УН.

"Кад узмемо у обзир да је због резолуције о Сребреници срушен Устав БиХ и правила УН и да је ово први пут да буде донесена оваква резолуција уз прегласавање, мислим да ће цијена коју ће Запад платити у будућности бити већа", рекао је Антић.

Фијаско резолуције о Сребреници се огледа у новим пријетњама Марфија

Фијаско резолуције о Сребреници се огледа у новим пријетњама Марфија

Он је оцијенио да је знак слабости Запада то што је на гласању у Генералној скупштини УН било више уздржаних и против резолуције, него оних који су били за.

Антић истиче да се показало да су политичари који су на власти у Србији и Републици Српској много бољи у том послу него њемачке и америчке дипломате са свим богатством којим располажу Њемачка и САД.

"Очигледно је да су за једног Кристијана Шмита, Олафа Шолца и Аналену Бербок овдашњи политичари као што су Александар Вучић, Милош Вучевић и Ана Брнабић `Анштајни`. Са оволико новца са колико располажу Нијемци и Американци, ја верујем да би ми, Срби, владали свијетом", рекао је Антић.

Мирјанић: Резултат гласања је велико изненађење, Резолуција отвара бројна питања

Мирјанић: Резултат гласања је велико изненађење, Резолуција отвара бројна питања

Он је поручио да је врло незадовољан тиме што се настављају настојања да српски народ буде обесправљен, да међународни споразуми буду прекршени и да питања везана за хуманитарно право и ратне злочине буду употребљена у шовинистичке и националистичке сврхе прије свега Бошњака из БиХ.

Антић истиче да овдје није ријеч о рату у БиХ који се завршио прије 29 година, него о принципу према којем неко сруши устав једне земље да би један народ са којим наводно хоће да граде заједничку будућност био проглашен геноцидним.

Он је указао да су бошњачки идеолози и подржаваоци, попут Невенке Тромп и професора Френсиса Бојла јасно рекли да је циљ да се српском народу стави срамни жиг, да покушају укинути Републику Српску и наплати ратну штету која би дугорочно угасила Србију као државу.

''Резолуција ће временом нестати, изгубиће се у сопственој лажи, али до тада - направиће много штете''

''Резолуција ће временом нестати, изгубиће се у сопственој лажи, али до тада - направиће много штете''

Међутим они, истиче Антић, не схватају да Србима ниједну државу није дала ни америчка Шеста флота, ни "кајзери из Беча или Берлина", ни турски султани, па неће моћи ни да је узму.

"Како ће они проћи са државом коју су им исти дали видећемо, али мислим да историја показује да то није добро", рекао је Антић.

Према његовим ријечима, резолуција о Сребреници, јесте покушај "злочинаца из Њемачке, САД и Велике Британије" који су све усамљенији да се врате на мјесто злочина и још једном "побиједе", јер мисле да су побиједили 1995. и 1999. године.

"У свијету им не иде добро и онда се враћају неким својим ранијим радовима, не схватајући да су отворили пут ка Украјини, да су отворили пут ка свом коначном поразу у Африци и Азији тиме што су водили непоштену, антисрпску, али и антимуслиманску политику у БиХ. На свађи су правили лажну државу у којој њихови пулени, политичке и људске пропалице владају већ 30 година, углавном послате из Немачке и Аустрије", каже Антић.

Ево колико милијарди људи није подржало резолуцију о Сребреници

Ево колико милијарди људи није подржало резолуцију о Сребреници

Он додаје да Американци не схватају да њих више нико не воли, осим пар политичара који "мисле да се сунце родило у Вашингтону или Берлину".

"Њих нико не воли и нико им не вјерује. Сви знају да су они у превеликим ципелама, да су наслиједили своје империје и да не знају да их воде, да су дубоко неправедни, а део њих толико неваспитан и необразован да су у отвореном расизму, па покушавају да се изваде под изговором да нас презиру из културолошких разлога, а не из расних и верских разлога", навео је Антић.

Генерална скупштина УН усвојила је јуче резолуцију о геноциду у Сребреници по измијењеним правилима, без натполовичне већине свих земаља чланица УН.

За антисрпску резолуцију гласало је 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм