Одлазећи амбасадор

Фијаско резолуције о Сребреници се огледа у новим пријетњама Марфија

  • 24.05.2024. 10:53

Резолуција о Сребреници није прошла како је запад очекивао, а то се види дан послије по пријетњама америчке амбасаде у БиХ упућених Републици Српској и њеном руководству.

Сујетни и поражени амбасадор Мајкл Марфи поручио је да "сецесија или раздруживање" Српске не значи њену независност нити крај БиХ, него значи крај Републике Српске.

Ове пријетње долазе након гласања у Генералној скупштини УН-а, које очигледно није прошло очекивано. Иако су се надали натполовичној већини на гласању, запад и њихови сателити успјели су да усвоје резолуцију без подршке већине земаља свијета.

Американци су се осврнули на најаву Српске стране о мирном раздруживању Српске од БиХ и поново пријетили из Сарајева.

"Јучер је господин Додик објавио да је Влада Републике Српске донијела званичну одлуку да предложи “раздруживање” Републике Српске од Босне и Херцеговине. Другим ријечима, то значи сецесију РС; то је опасно, неодговорно, антидејтонско д‌јеловање које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. А то су кључни интереси САД. Сједињене Државе браниће их и штитити, између осталог, и позивањем на одговорност оних који их излажу ризику. Господин Додик и Влада РС покушали су објаснити ову одлуку скупином лажи и дезинформација смишљених да заплаше јавност у РС како би кренула за њима овим опасним путем. Чињенице су једноставне и јасне. Не постоји међународна завјера да се укине РС, а господин Додик не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање РС. БиХ није унија два ентитета. Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава насљедница Републике Босне и Херцеговине. Устав БиХ не даје право на сецесију или “раздруживање” ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. РС може постојати само унутар БиХ. Сецесија или “раздруживање” РС не значи независност РС нити крај БиХ, него значи крај РС", саопштили су из Амбасаде САД-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)