Ватрени црви

Црви месоједи виђени у Будви, сад нападају плаже у Италији

  • Извор: Телеграф
  • 16.06.2024. 10:11

Ватрени црви појавили су се у неколико туристичких центара у регионима Сицилије Апулије и Калабрије. Неуротоксин у њиховим чекињама изазива вртоглавицу и главобољу. Осим тога, ватрени црви једу месо.

Туристи и мјештани добили су црвени аларм како би били упозорени на "инвазију" језивих црва.

Црви су дуги 20 до 30 центиметара и углавном успијевају да живе на каменитом морском дну, али и на пјешчаном. Ватрени црви су уобичајени на Карибима и у тропским регионима западног Атлантика.

Милан из Цириха нестао прије неколико дана, породица мисли да је у секти

Милан из Цириха нестао прије неколико дана, породица мисли да је у секти

Према истраживањима из Националног института за истраживање мора, црви су такође наштетили рибарској индустрији јер се хватају у мреже и за риболовачку опрему.

Истраживачи раде на ограничавању ширења црва и подстицању пријављивања било каквих запажања на друштвеним мрежама. Стручњаци савјетују да приликом уклањања бодљи користите суве прсте или траку како бисте избјегли трљање коже. Савјетује се да се заражени дијелови тијела осим дезинфекције оперу хладном водом. У случају алергијских симптома или повишене температуре, савјетује се да посјетите љекара.

Виђени и у Будви

Током прошлог мјесеца исти црви појавили су се и на плажи у Будви. На једној Фејсбук групи објављена је фотографија црва уз питање о којој се врсти ради.

Код Паје из Бијељине најбољи кукуруз: Сличност са глумцем истакнута и на штанду

Код Паје из Бијељине најбољи кукуруз: Сличност са глумцем истакнута и на штанду

"Веома отровна врста морске гусјенице - Ватрени црв. Ако га дотакнете, потребно је зону одмах изложити веома високој температури јер се отров са бодљица брзо шири и може изазвати бол попут опекотине, температуру, главобољу које могу трајати и до два дана. Никако немојте покушавати да бодљице макнете рукама или пинцетама јер су буквално као губа - остају свугде и лепе се за све површине. Најбоље их је елиминисати упаљачем", написано је у коментару објаве, а преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.