Понуда на Зеленој пијаци

Код Паје из Бијељине најбољи кукуруз: Сличност са глумцем истакнута и на штанду

  • 16.06.2024. 09:41

Понуда на Зеленој пијаци у Бијељини је шаролика. Мјесто је ово гдје Семберци могу пронаћи здраво и свјеже воће и поврће. Ипак, доласком првих плодова цијена је изузетно висока па грађани купују само оно неопходно или у мањим количинама.

Зелена пијаца у Бијељини мјесто је гдје се свакодневно може наћи свјеже воће и поврће. Богата је понуда, а потражња велика. Из дана у дан на тезгама вриједних продаваца стиже нешто ново. У бојама љета, стигле су и боровнице, малине, купине и грожђе. Трешње и вишње и даље грађани радо бирају, а још само понегдје могу се наћи и јагоде. Краљица високих цијена тренутно је малина. За килограм овог воћа мора се издвојити 14 КМ. Одмах иза ње је боровница чији килограм износи 12 КМ. Ове сезоне, знатно је скупље и поврће. 

"Пристиже трешња која је ту већ дужи период, јагода још по мало је има. Држи се на цијени, осам марака је. Трешње се крећу од 5 до 8. Кренула је малина, купина и боровница. Боровница је узгајана, још се није појавила шумска. Она је на килограм 12 марака, малина је 14 и купина је исто тако 14 марака. Од поврћа, паприке су кренуле, парадајз домаћи је већ кренуо, креће се од 4 до 5 КМ, боранија се тражи, али лошег је квалитета, нема је добре због ових временских прилика. Жале се пољопривредници да или цвјета па опадне цвијет или се извитопери, узрнчави, ове временске разлике, час је топло, час је хладно. Углавном она, ако је боља, мало је и скупља, ако је лошија мало јефтинија", каже Оленија Трифковић – продавац на Зеленој пијаци у Бијељини.

Температуре веће од предвиђених, стижу и тропске ноћи

Температуре веће од предвиђених, стижу и тропске ноћи

У односу на претходне године, цијене и воћа и поврћа отишле су у небо и више су за преко 50%. Некада се парајдаз могао купити по цијени од марку и по. Данас његов килограм кошта 5КМ. Грађани кажу да и даље купују, само мање количине. 

"Домаће ствари, буранија, лук, паприке. Какве су цијене? Ужасне? Скупо све? Да. Ја сам из Холандије, али овдје јесте скупо", "У неколико дана дођем, шта ћу. Какве су потребе, шта највише купујете? Шта смијем јести. Буранију највише. Је ли скупо све? Па Бога ми поскупо је, али шта ћемо, купим пола киле. Таман ми је", кажу грађани.

Пијацом је већ полако почео да се шири и мирис куваног кукуруза који се може наћи код добро познатог Радета, али којег сви знају као Пају јер велику сличност има са Пајом из серије Камионџије.

"Није баш до сад као што је било, нешто мало сад слабије иде. Па прије једно десетак дана, кренули су мало, понуда је добра али куповина лоша. Какве су цијене кукуруза ове године, има ли промјена у односу на претходне године?Малтене исте су цијене, али куповна моћ је мало затајила али ваљда ће кренути, тамо од 20. ја се надам. И по којој цијени се може купити кувани кукуруз? Од марке па до двије", каже Радан Јефтић – продавац куваног кукуруза на Зеленој пијаци у Бијељини.

Све ове цијене говоре у прилог томе да су први плодови који се убирају увијек најскупљи. Грађанима остаје да се надају да ће, након што прођу први плодови и цијене падати. За сада, ситуација је таква да се за килограм малине или купине и килограм свињског или јунећег бута мора издвојити исто новца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?