Vatreni crvi

Crvi mesojedi viđeni u Budvi, sad napadaju plaže u Italiji

  • Izvor: Telegraf
  • 16.06.2024. 10:11

Vatreni crvi pojavili su se u nekoliko turističkih centara u regionima Sicilije Apulije i Kalabrije. Neurotoksin u njihovim čekinjama izaziva vrtoglavicu i glavobolju. Osim toga, vatreni crvi jedu meso.

Turisti i mještani dobili su crveni alarm kako bi bili upozoreni na "invaziju" jezivih crva.

Crvi su dugi 20 do 30 centimetara i uglavnom uspijevaju da žive na kamenitom morskom dnu, ali i na pješčanom. Vatreni crvi su uobičajeni na Karibima i u tropskim regionima zapadnog Atlantika.

Milan iz Ciriha nestao prije nekoliko dana, porodica misli da je u sekti

Milan iz Ciriha nestao prije nekoliko dana, porodica misli da je u sekti

Prema istraživanjima iz Nacionalnog instituta za istraživanje mora, crvi su takođe naštetili ribarskoj industriji jer se hvataju u mreže i za ribolovačku opremu.

Istraživači rade na ograničavanju širenja crva i podsticanju prijavljivanja bilo kakvih zapažanja na društvenim mrežama. Stručnjaci savjetuju da prilikom uklanjanja bodlji koristite suve prste ili traku kako biste izbjegli trljanje kože. Savjetuje se da se zaraženi dijelovi tijela osim dezinfekcije operu hladnom vodom. U slučaju alergijskih simptoma ili povišene temperature, savjetuje se da posjetite ljekara.

Viđeni i u Budvi

Tokom prošlog mjeseca isti crvi pojavili su se i na plaži u Budvi. Na jednoj Fejsbuk grupi objavljena je fotografija crva uz pitanje o kojoj se vrsti radi.

Kod Paje iz Bijeljine najbolji kukuruz: Sličnost sa glumcem istaknuta i na štandu

Kod Paje iz Bijeljine najbolji kukuruz: Sličnost sa glumcem istaknuta i na štandu

"Veoma otrovna vrsta morske gusjenice - Vatreni crv. Ako ga dotaknete, potrebno je zonu odmah izložiti veoma visokoj temperaturi jer se otrov sa bodljica brzo širi i može izazvati bol poput opekotine, temperaturu, glavobolju koje mogu trajati i do dva dana. Nikako nemojte pokušavati da bodljice maknete rukama ili pincetama jer su bukvalno kao guba - ostaju svugde i lepe se za sve površine. Najbolje ih je eliminisati upaljačem", napisano je u komentaru objave, a prenosi Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska