Загреб

Због пропуста љекара трудници умрла беба - болница мора да плати одштету

  • Извор: Индекс
  • 17.09.2024. 19:35

Због несавјесног лијечења беба породиље Р.К. умрла је при порођају у Петровој болници у Загребу 2005. године, а случај је тек ових дана добио судски епилог.

Р.К. ће, према пресуди, добити одштету, али знатно мању од оне коју је тражила.

Како стоји у пресуди, тада 37-годишња Р. К. стигла је у болницу у 35. седмици трудноће због јаких болова и стезања у леђима те јаке дијареје. У тужби је навела да је четири мјесеца прије тога имала двије операције утеруса, да је прије тога седам година била неплодна те да је особље болнице занемарило хитност њене ситуације, што је на крају довело до смрти њеног дјетета у материци.

Ко има право да приступи банковном рачуну покојника?

Ко има право да приступи банковном рачуну покојника?

"Добила је напад несносних болова у леђима, није се могла помјерити, па је позвана дежурна сестра која је одбила да позове њеног доктора Г. З, који је те ноћи био дежурни и који је пред крај водио њену трудноћу, а исто је тако одбила позвати другог дежурног љекара др Д. Б., који је такође био упознат с њеном ризичном трудноћом", стајало је у тужби.

Тужилац је тврдила да су усљед несавјесног лијечења наступиле компликације, а када је затражила да се учини царски рез, нико се из докторске екипе није обазирао.

"Њена је беба умрла у материци, а пород је затим обављен крајње нестручно и на недозвољен начин, што је директно угрозило и живот Р. К. будући да је дошло до руптуре утеруса због чега је учињена експлоративна лапаротомија", додаје се у тужби.

Болница одбацила оптужбе труднице, вјештаци их потврдили

Болница је у потпуности одбацила њен тужбени захтјев и тврдили су да је лијечење обављено према свим правилима струке. Тврдили су да је беба умрла од гушења пупчаном врпцом, што доктори нису могли спријечити, те да је пород затим изведен према уобичајеној процедури.

Експлозија хакованих пејџера чланова Хезболаха: Скоро 3.000 повријеђених

Експлозија хакованих пејџера чланова Хезболаха: Скоро 3.000 повријеђених

Ипак, искази три вјештака нису ишли у корист љекарском тиму. Највећи је пропуст, стоји у пресуди, био у томе што трудници нису правовремено направили ЦТГ који би показао стање плода, спријечио смрт дјетета и показао да је пород требало завршити царским резом.

"Како, дакле, из прихваћених дијелова налаза и мишљења вјештака јасно произилази да је могуће да би се дијете родило живо и да код тужитељке не би дошло до руптуре материце у случају да није било пропуста туженика у пружању здравствене заштите тужитељки, а који је пропуст претходио стезању правог чвора пупковине, то је за закључити да су тужиоци доказали постојање узрочно-посљедичне везе између утужених штетних посљедица и поступања љекара туженика којима је њиховом дјетету одузета могућност за живот", закључила је судија, преноси "Индекс".

Како је Израел изазвао експлозију скоро 3.000 пејџера у исто вријеме?

Како је Израел изазвао експлозију скоро 3.000 пејџера у исто вријеме?

Р. К. и њен супруг укупно су тражили 98.524,04 евра, а износ који су добили отприлике је упола мањи. Судија је Р. К. на рачун претрпљене душевне и физичке боли додијелила 32.800 евра, а њеном супругу 27.000 евра. Одштету јој мора исплатити КБЦ Загреб, који је матична установа Клинике за женске болести и породе, а такође морају платити трошкове судског поступка. Пресуда је неправоснажна и на њу се могу жалити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?