Zagreb

Zbog propusta ljekara trudnici umrla beba - bolnica mora da plati odštetu

  • Izvor: Indeks
  • 17.09.2024. 19:35

Zbog nesavjesnog liječenja beba porodilje R.K. umrla je pri porođaju u Petrovoj bolnici u Zagrebu 2005. godine, a slučaj je tek ovih dana dobio sudski epilog.

R.K. će, prema presudi, dobiti odštetu, ali znatno manju od one koju je tražila.

Kako stoji u presudi, tada 37-godišnja R. K. stigla je u bolnicu u 35. sedmici trudnoće zbog jakih bolova i stezanja u leđima te jake dijareje. U tužbi je navela da je četiri mjeseca prije toga imala dvije operacije uterusa, da je prije toga sedam godina bila neplodna te da je osoblje bolnice zanemarilo hitnost njene situacije, što je na kraju dovelo do smrti njenog djeteta u materici.

Ko ima pravo da pristupi bankovnom računu pokojnika?

Ko ima pravo da pristupi bankovnom računu pokojnika?

"Dobila je napad nesnosnih bolova u leđima, nije se mogla pomjeriti, pa je pozvana dežurna sestra koja je odbila da pozove njenog doktora G. Z, koji je te noći bio dežurni i koji je pred kraj vodio njenu trudnoću, a isto je tako odbila pozvati drugog dežurnog ljekara dr D. B., koji je takođe bio upoznat s njenom rizičnom trudnoćom", stajalo je u tužbi.

Tužilac je tvrdila da su usljed nesavjesnog liječenja nastupile komplikacije, a kada je zatražila da se učini carski rez, niko se iz doktorske ekipe nije obazirao.

"Njena je beba umrla u materici, a porod je zatim obavljen krajnje nestručno i na nedozvoljen način, što je direktno ugrozilo i život R. K. budući da je došlo do rupture uterusa zbog čega je učinjena eksplorativna laparotomija", dodaje se u tužbi.

Bolnica odbacila optužbe trudnice, vještaci ih potvrdili

Bolnica je u potpunosti odbacila njen tužbeni zahtjev i tvrdili su da je liječenje obavljeno prema svim pravilima struke. Tvrdili su da je beba umrla od gušenja pupčanom vrpcom, što doktori nisu mogli spriječiti, te da je porod zatim izveden prema uobičajenoj proceduri.

Еksplozija hakovanih pejdžera članova Hezbolaha: Skoro 3.000 povrijeđenih

Еksplozija hakovanih pejdžera članova Hezbolaha: Skoro 3.000 povrijeđenih

Ipak, iskazi tri vještaka nisu išli u korist ljekarskom timu. Najveći je propust, stoji u presudi, bio u tome što trudnici nisu pravovremeno napravili CTG koji bi pokazao stanje ploda, spriječio smrt djeteta i pokazao da je porod trebalo završiti carskim rezom.

"Kako, dakle, iz prihvaćenih dijelova nalaza i mišljenja vještaka jasno proizilazi da je moguće da bi se dijete rodilo živo i da kod tužiteljke ne bi došlo do rupture materice u slučaju da nije bilo propusta tuženika u pružanju zdravstvene zaštite tužiteljki, a koji je propust prethodio stezanju pravog čvora pupkovine, to je za zaključiti da su tužioci dokazali postojanje uzročno-posljedične veze između utuženih štetnih posljedica i postupanja ljekara tuženika kojima je njihovom djetetu oduzeta mogućnost za život", zaključila je sudija, prenosi "Indeks".

Kako je Izrael izazvao eksploziju skoro 3.000 pejdžera u isto vrijeme?

Kako je Izrael izazvao eksploziju skoro 3.000 pejdžera u isto vrijeme?

R. K. i njen suprug ukupno su tražili 98.524,04 evra, a iznos koji su dobili otprilike je upola manji. Sudija je R. K. na račun pretrpljene duševne i fizičke boli dodijelila 32.800 evra, a njenom suprugu 27.000 evra. Odštetu joj mora isplatiti KBC Zagreb, koji je matična ustanova Klinike za ženske bolesti i porode, a takođe moraju platiti troškove sudskog postupka. Presuda je nepravosnažna i na nju se mogu žaliti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.