Велика акција

Пошиљка Балканског картела "пала" у Бразилу: Дрога била скривена међу воловима

  • Извор: вијести.ме
  • 17.09.2024. 07:59

Након слања кокаина у пакетима банана и осталог јужног воћа Балкански нарко-картел крајем прошле седмице покушао је да прокријумчари дрогу на пловилу које је превозило живу стоку.

Како наводе, њихови регрути из Јужне Америке мању количину кокаина на то пловило сакрили су у луци Вила до Конде, у бразилској држави Пара, која је смјештена на обалама ријеке Амазон.

Отворена истрага

- Брод који је превозио живе волове у сриједу је стигао из Европе у луку на сјеверу Бразила и чекао је укрцвање и повратак у Европу. Дан касније кренула је провјера брода, а у акцији изведеној 13. септембра Федерална полиција Бразила заплијенила је 39 килограма кокаина.

Тешка несрећа код Нове Градишке: Погинула једна особа

Тешка несрећа код Нове Градишке: Погинула једна особа

Акција је спроведена у сарадњи с бразилском морнарицом и Федералном управом прихода. За сада није било хапшења, али отворена је полицијска истрага како би се утврдило поријекло и одредиште дроге и идентификовали одговорни, али и открило да ли је количина која је заплијењена била само дио већег товара који су кријумчари требало да сакрију на брод - рекао је саговорник “Вијести” из стране безбједносне службе.

Објаснио је да кријумчари дроге с подручја Балкана бродове на којима се превози стока користе посљедње двије године.

- Почетком 2023. године Национална полиција и цариници на таквом броду извршили су значајну запљену - тада је одузето више од четири тоне кокаина у луци Лас Палмас де Гран Канариа. У јулу прошле године на подручју Шпаније извршена је још једна значајна запљена дроге, такође на броду којим је превожена стока. 

У Бриселу састанак на нивоу главних преговарача Београда и Приштине

У Бриселу састанак на нивоу главних преговарача Београда и Приштине

Када је у питању посљедња запљена, важно је објаснити да је лука Вила до Конде врло близу ушћа Амазоније и границе земље с мјестима попут Гвајане или Суринама, кључних утоварних мјеста за велике пошиљке кокаина које иду у Европу. Због тога сумњамо да је брод контаминиран управо у тој луци - казао је саговорник “Вијести”.

Идентификована већина особа

Он је објаснио да Балкански нарко-картел на подручју Јужне Америке има своје базе и у њима регруте који су задужени за утовар кокаина на бродове.

- Већину смо идентификовали и радимо на њиховом лоцирању и хапшењу - додао је.

Балкански картел је средином августа и средином јула претрпио јаке ударце у Јужној Америци, у акцијама у којима су заплијењене тоне кокаина.

Средином јула, након четворогодишње истраге, Централна бригада за дроге Националне полиције, у сарадњи с Еурополом, америчком агенцијом ДЕА, Националном криминалистичком агенцијом Уједињеног краљевства и Поморским центром за анализу и операције у вези с дрогама (МАОЦ-Н), ухапшено је око 50 особа које су биле дио криминалне мреже задужене за транспорт кокаина из Латинске Америке у Европу.

Опасност за возаче: Незавршени пројекти стварају саобраћајни колапс

Опасност за возаче: Незавршени пројекти стварају саобраћајни колапс

- Балкански картел у том криминалном послу био је задужен за регрутовање посада и набавку дијела кокаина који су дистрибуирали широм Европе, из својих база на Коста дел Сол”, казао је тада саговорник листа.

Двије тоне кокаина који је пловио према Европи заплијењене су када је Краљевска морнарица Велике Британије уз помоћ Обалске страже Сједињених Америчких Држава, у водама Кариба, пресрела и одузела полупотопну подморницу. У тој значајној операцији, изведеној на 190 наутичких миља јужно од Доминиканске Републике, учествовали су и амерички ваздухопловци.

Велике акције

Иако је акција изведена крајем августа, из Америчке обалске страже, која је дрогу изнијела на обалу прошлог понедјељка, тек након тога саопштили су да је ухапшено 11 осумњичених.

Испливали нови детаљи: Атентатор чекао Трампа 12 сати

Испливали нови детаљи: Атентатор чекао Трампа 12 сати

Из Краљевске морнарице истакли су да је то њихова прва операција у којој су заплијенили полупотопну подморницу.

Објаснили су да је њихов патролни брод Трент био укључен у још једну ноћну потјеру за осумњиченима, те да су на 90 наутичких миља сјеверно од мјеста на ком су заплијенили “нарко подморницу” ухапсили још двије особе и заплијенили 12 пакета дроге.

Из Америчке обалске страже додају да су током те акције била укупно три пресретања кријумчара кокаина на отвореном мору.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица