Velika akcija

Pošiljka Balkanskog kartela "pala" u Brazilu: Droga bila skrivena među volovima

  • Izvor: vijesti.me
  • 17.09.2024. 07:59

Nakon slanja kokaina u paketima banana i ostalog južnog voća Balkanski narko-kartel krajem prošle sedmice pokušao je da prokrijumčari drogu na plovilu koje je prevozilo živu stoku.

Kako navode, njihovi regruti iz Južne Amerike manju količinu kokaina na to plovilo sakrili su u luci Vila do Konde, u brazilskoj državi Para, koja je smještena na obalama rijeke Amazon.

Otvorena istraga

- Brod koji je prevozio žive volove u srijedu je stigao iz Еvrope u luku na sjeveru Brazila i čekao je ukrcvanje i povratak u Еvropu. Dan kasnije krenula je provjera broda, a u akciji izvedenoj 13. septembra Federalna policija Brazila zaplijenila je 39 kilograma kokaina.

Teška nesreća kod Nove Gradiške: Poginula jedna osoba

Teška nesreća kod Nove Gradiške: Poginula jedna osoba

Akcija je sprovedena u saradnji s brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. Za sada nije bilo hapšenja, ali otvorena je policijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo i odredište droge i identifikovali odgovorni, ali i otkrilo da li je količina koja je zaplijenjena bila samo dio većeg tovara koji su krijumčari trebalo da sakriju na brod - rekao je sagovornik “Vijesti” iz strane bezbjednosne službe.

Objasnio je da krijumčari droge s područja Balkana brodove na kojima se prevozi stoka koriste posljednje dvije godine.

- Početkom 2023. godine Nacionalna policija i carinici na takvom brodu izvršili su značajnu zapljenu - tada je oduzeto više od četiri tone kokaina u luci Las Palmas de Gran Kanaria. U julu prošle godine na području Španije izvršena je još jedna značajna zapljena droge, takođe na brodu kojim je prevožena stoka. 

U Briselu sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine

U Briselu sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine

Kada je u pitanju posljednja zapljena, važno je objasniti da je luka Vila do Konde vrlo blizu ušća Amazonije i granice zemlje s mjestima poput Gvajane ili Surinama, ključnih utovarnih mjesta za velike pošiljke kokaina koje idu u Еvropu. Zbog toga sumnjamo da je brod kontaminiran upravo u toj luci - kazao je sagovornik “Vijesti”.

Identifikovana većina osoba

On je objasnio da Balkanski narko-kartel na području Južne Amerike ima svoje baze i u njima regrute koji su zaduženi za utovar kokaina na brodove.

- Većinu smo identifikovali i radimo na njihovom lociranju i hapšenju - dodao je.

Balkanski kartel je sredinom avgusta i sredinom jula pretrpio jake udarce u Južnoj Americi, u akcijama u kojima su zaplijenjene tone kokaina.

Sredinom jula, nakon četvorogodišnje istrage, Centralna brigada za droge Nacionalne policije, u saradnji s Еuropolom, američkom agencijom DЕA, Nacionalnom kriminalističkom agencijom Ujedinjenog kraljevstva i Pomorskim centrom za analizu i operacije u vezi s drogama (MAOC-N), uhapšeno je oko 50 osoba koje su bile dio kriminalne mreže zadužene za transport kokaina iz Latinske Amerike u Еvropu.

Opasnost za vozače: Nezavršeni projekti stvaraju saobraćajni kolaps

Opasnost za vozače: Nezavršeni projekti stvaraju saobraćajni kolaps

- Balkanski kartel u tom kriminalnom poslu bio je zadužen za regrutovanje posada i nabavku dijela kokaina koji su distribuirali širom Еvrope, iz svojih baza na Kosta del Sol”, kazao je tada sagovornik lista.

Dvije tone kokaina koji je plovio prema Еvropi zaplijenjene su kada je Kraljevska mornarica Velike Britanije uz pomoć Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država, u vodama Kariba, presrela i oduzela polupotopnu podmornicu. U toj značajnoj operaciji, izvedenoj na 190 nautičkih milja južno od Dominikanske Republike, učestvovali su i američki vazduhoplovci.

Velike akcije

Iako je akcija izvedena krajem avgusta, iz Američke obalske straže, koja je drogu iznijela na obalu prošlog ponedjeljka, tek nakon toga saopštili su da je uhapšeno 11 osumnjičenih.

Isplivali novi detalji: Atentator čekao Trampa 12 sati

Isplivali novi detalji: Atentator čekao Trampa 12 sati

Iz Kraljevske mornarice istakli su da je to njihova prva operacija u kojoj su zaplijenili polupotopnu podmornicu.

Objasnili su da je njihov patrolni brod Trent bio uključen u još jednu noćnu potjeru za osumnjičenima, te da su na 90 nautičkih milja sjeverno od mjesta na kom su zaplijenili “narko podmornicu” uhapsili još dvije osobe i zaplijenili 12 paketa droge.

Iz Američke obalske straže dodaju da su tokom te akcije bila ukupno tri presretanja krijumčara kokaina na otvorenom moru.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.