Unakrsno ispitivanje

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

Saša Marković, vlasnik agencije ”Travel for fan”, posvjedočio je u Okružnom sudu u Banjaluci da je 250.000 maraka, koje je kao mito isplatio nekadašnjem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću, bio novac od njegove marže.

Marković je ranije svjedočio da je Zeljkoviću mito nosio u prostorije stranke Ujedinjena Srpska, a danas je pojasnio da mu je isplaćivao 30 odsto od marže.

”Nakon svake uplate novca za isporučena zaštitna odijela nosio sam novac Zeljkoviću u Ujedinjenu Srpsku. Uzimao je 30 odsto od moje marže i to je bila ta cijena od devet maraka po odijelu, koje je Zeljković napisao na cedulji koju mi je pokazao u Institutu”, rekao je Marković.

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Na upit odbrane da li ga je bio strah kada je nosio novac Marković je odgovorio: ”Generalno je bilo prestašno to što sam radio”. Potvrdio je da je bio u strahu, zbog onog na šta se obavezao, napominjući da ponudu Zeljkovića nije odbio, ikao je to mogao učiniit.

Pojasnio je da razlog tome leži u obavezi koju je on imao prema firmi ”Ultimaks”, od koje je nabavljao zaštitna odijela. Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović podsjetila je Markovića da je izjavio da nije imao ugovor sa ”Ultimaksom”, na šta je on odgovorio da je imao poslovnu obavezu.

Odbrana je ukazala da objektivni dokazi, kao i sam broj isplata IJZ prema agenciji ”Travel for fan”, ukazuju da Marković ne govori istinu. Odbrana tvrdi da, kada se sve sabere, svjedok nije mogao Zeljkoviću isplatiti iznos od 250.000 KM. Marković je potvrdio da nema materijalni dokaza da je Zeljkoviću predao pomenuti novac, navodeći da je vodio ličnu evidenciju o isplatama. Na pitanje da li je tu evidenciju predao policiji ili tužilaštvu, Marković je rekao da nije.

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

”Tu evidenciju nisam pisao na papir, već sam je vodio za sebe lično”, rekao je Marković.

Budući da je tvrdio da je novac nosio u Ujedinjenu Srpsku, odbrana je podsjetila Markovića da su sekretarica stranke u sudnici izjavile da ga tu nisu vidjele. Potom je upitan da li ga je tužiteljka pitala da opiše sekretaricu, Marković je rekao da se ne sjeća. Sljedeće pitanje se odnosilo na prepoznavanje sekretarice, koja je bila prisutna u stranci, kada je ostavio kesu s novcem.

”Mislim da su mi u tužilaštvu pokazivali fotografije i da bih jednu djevojku mogao povezati s tim”, rekao je Marković.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka Zeljkovićeva odbrana nije okončala ni poslije drugog ročišta i šest radnih sati. I današnje ispitivanje obilježili su brojni prigovori tužioca Sanje Tadić Stojisavljević, te Markovićevog advokata Miloša Stevanovića, koje je sud većinom prihvatao odbijajući pitanje Zeljkovićevog branioca Jadranke Ivanović.

Zaštitna odijela nabavljali za 21.50 KM i preprodavali IJZ-u za 50 KM po komadu

Zaštitna odijela nabavljali za 21.50 KM i preprodavali IJZ-u za 50 KM po komadu

Podsjetimo, Markovićeva odbrana je ranije saopštila da on s tužilaštvom pregovara o priznanju krivice, ali detalji sporazuma nisu saopšteni. Optužnicu njemu se na teret stavlja da je davao mito prvootuženom Branislavu Zeljkoviću, koji je optužen za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja. Optuženi su još i direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Pratite nas i putem Vibera