Usaglašeno 95 odsto sadržaja Odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata

  • 19.05.2021. 16:55

Obaveze iz drugog i trećeg energetskog paketa bile su teme sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa entitetskim ministrima energetike i rudarstva.

Košarac je istakao da je usaglašeno oko 95 odsto sadržaja Odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata, te da bi ona u narednih 30-ak dana mogla da bude usvojena na Savjetu ministara čime bi se i deblokirao proces ulaska BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Iskazana je i spremnost da se i dalje radi na Zakonu o regulatoru električne energije i prirodnog gasa i prenosu i tržištu električne energije u BiH pri čemu je istaknuta i konfuzija kada su iz kabineta bivšeg ministra spoljne trgovine izašla dva sadržaja ovog zakona.

- Ono što treba istaći da je Republika Srpska dala pozitivno mišljenje na tu draft verziju. Vlada Federacije, parlament Federacije osporio određene sadržaje i ono što jeste potrebno je da  riješimo to pitanje i da na jedan odgovoran način napravimo kompilaciju onoga što je dostavljeno Srpskoj i onoga što je dostavljeno FBiH - rekao je Košarac.

On je istakao da su preuzeli obavezu da će to uraditi u narednih 15 dana i dostaviti entitetskim nadležnim tijelima i da će se to pitanje ponovo definisati na adekvatan način.

- Mislim da smo sada sasvim blizu da na bazi i onoga što su direktive iz EU i smjernice iz Energetske zajednice možemo imati konačno usaglašeni tekst poštujući prije svega nadležnosti koje su definisane ustavom u BiH, ustavima entiteta i zakona koji su u ovim oblastima već na snazi koji nas na to obavezuju - rekao je Petar Đokić ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.