Горан Михајловић

Још горе од топлотног таласа - Метеоролог најавио шта нас чека на јесен

  • Извор: Курир
  • 15.08.2024. 18:56

У току смо још једног топлотног таласа, а познато је да се температура званично мјери у хладу, те можемо само да претпоставимо колика је заиста температура када изађемо ван расхлађених просторија.

Субјективни осјећај је да је напољу 50 степени, а о томе шта нас очекује наредних дана причао је помоћник директора РХМЗ-а Србије, Горан Михајловић.

- Топли талас је актуелан и спада у категоризацији РХМЗ у опасне метеоролошке појаве. Овако високе температуре ће се задржати до краја недјеље, за викенд уз појаву краткотрајних пљускова, али они неће помоћи водоснабдијевању. Мало већих падавина било је у западној Србији и дијелу Војводине, али суштина је да ће максималне температуре и наредних дана буду од 33 до 38 степени - започео је метеоролог и дао кратку прогнозу за почетак наредне седмице:

- Добра вијест је да нас почетком наредне седмице очекује мањи пад температуре, од 29 до 33 степена, уз појаву падавина у понедјељак и уторак.

Када су овакве непогоде на снази, ни ноћу није лако дисати.

- У метеорологији се тропска ноћ региструје на 20 и више степени. То се манифестује ових дана, па је у Београду јутарња температура од 22 до 25 степени.

Говорио је и о томе због чега се као репер за вриједности температуре одређује она у хладовини.

- Температура се мјери у хладу да би се обезбиједила објективност и да инструмент не буде директно изложен сунцу. Зато и јесте топлије кад смо на сунцу и није само субјективни осјећај.

Оно на шта је посебно указао пажњу је хидролошка ситуација и све чешћа појава суше на нашим просторима.

- Кад говоримо о хидролошкој ситуацији, РХМЗ је издао упозорење које се односи на ниске пловидбене нивое код Сремске Митровице и Шапца. Због приближавања средњим мјесечним вриједностима и биолошким минимумима, издато је упозорење за још десетак мањих рјечних водотокова. Ако посматрамо претходних 20-ак година примјетна је учесталост суше. Можемо очекивати исто и у наредним деценијама, а мјере спречавања неких појава у овој области су дугорочне. Суша наноси штету на већој територији, и за разлику од интензивних падавина, које доносе одмах видљиву штету, суша је тихи убица који захвата огромно подручје, а економски губици су највећи због ове појаве. Препознат је код нас и проблем недостатка воде за пиће - каже он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: