Одбили да исплате плате радницима АТВ-а

Дрско и безобразно понашање НЛБ банке Бањалука

  • Извор: АТВ
  • 15.08.2024. 19:31

У НЛБ банци Бањалука, да ли у жељи да се додворе Американцима или у страху од њих, нису јуче хтјели да пусте плате радницима наше куће. А јутрос су те уплате, додуше појединачне, сасвим уредно стигле на рачуне наших радника. Током јучерашњег дана дозначена су средства НЛБ банци као и списак радника К2.

Аутоматски је из НЛБ-а стигао допис да не послују са предузећима са ОФАК-ове листе и тако је неко, а утврдиће се ко, узео себи за право да ускрати плату за 23 радника. Да им ускрати основно људско право. И прекрши прописе Републике Српске.

А да је тако, потврдило је неколико банкара са којима смо разговарали. То што су појединачне уплате прошле за све и једног радника, јасно говори да ти радници нису ником никакав проблем и да је на сцени само безобразлук и неодговорно понашање Управе НЛБ банке.

- Ако је јуче био негативан одговор, а данас позитиван, вјероватно да постоји одређено непоштовање законских и подзаконских аката. Имали смо ми таквих ситуација у протеклих, неких мјесец дана и у неким другим банкама смо реаговали и по питању неких других правних лица - каже Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске.

Непоштовање је евидентно и за надати се да ће Агенција за банкарство реаговати онако како треба, јер ту је да штити и кориснике, не само банке. Ту је и да штити прописе Републике Српске које, чини се, не поштују многи, вјероватно у страху од нове посјете извјесног американца Тода. А све је то једна велика срамота и лицемјерје.

Срамно је понашање Управе НЛБ развојне банке, због чега су већ исписане појединачне тужбе радника и колективна тужба менаџмента наше куће. 

- Ми ћемо морати да уђемо у надзор, јер нам је то основна улога, да вршимо надзор. Да контролишемо да ли је дошло до нарушавања законских аката. Добили смо притужбе одређеног броја радника. Ми ћемо то утврђивати. Како морамо да штитимо банке, морамо да штитимо и кориснике - додаје Шупут.

Зашто су покушали да ускрате плате радницима и шта су им они криви, у Управи НЛБ банке данас нису одговорили.

Нису тако одговорили ни на питање зашто не поштују прописе и Законе Републике Српске. На телефон се није јављао ни Горан Бабић, предсједник Управе, осим ако се није уплашио да ћемо га питати за његова претходна пословања у неким другим банкама.

У сваком случају, штошта ће морати да одговоре, на тужбе радника и Управе наше куће. А ако Агенција за банкарство поступи онако како би требало да поступи и утврди неправилности, јасне су казне. Закон о банкама јасно прописује новчане казне за прекршај који почини банка, а могу да буду и драстичније. Могло би се прочешљати мало и по Закону о унутрашњем платном промету, Закону о заштити корисника финансијских услуга. Штошта би се могло наћи у општим Условима НЛБ банке, али нека и Агенција за банкарство ради свој посао.

Јер, јуче су били безобразни према радницима наше куће, сутра могу да буду безобразни било којем клијенту. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Серија: Ред Рок (Р) (12+)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица