ATV

Трећи пут

У мандаринама пронађен опасан пестицид

  • Извор: Агенције
  • 28.11.2023. 10:36

Европскa агенција за безбједност хране објавила је на својим страницама да је у неретванским мандаринама које су завршиле на тржишту у БиХ пронађен недопуштени пестицид клорпирифос.

Према објави Агенције, у мандаринама је пронађено 0.031 mg/kg клорпирифоса, а узорак је узет 20. новембра. Ово је трећи пут да је у неретванским мандаринама пронађен недопуштени пестицид.

Како јавља Даница, хрватски су инспектори пестицид открили "службеном контролом на тржишту". То значи да су узорке мандарина узели директно од неретванског произвођача. Након налаза Хрватска је одмах о свему обавијестила службена тијела у БиХ. Уз то, уништене су све мандарине произвођача који је користио спорни пестицид, иначе већ годинама забрањен на тржишту ЕУ.

Недавно је и контролом на продајним мјестима у Хрватској откривен клорпирифос у мандаринама које су се продавале у Хрватској и Словенији. Земља пријаве била је Хрватска. Прије тога мандарине с траговима клорпирифоса откривене су и у пошиљци за Србију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм