Сезона почела много раније

Све културе дозреле: Високе температуре извеле пољопривреднике на њиве

  • Извор: АТВ
  • 20.07.2024. 19:26

Високе температуре извеле су пољопривреднике раније на њиве и у пластенике. Све културе дозреле су раније.

Сезона парадајза, краставаца, паприка почела је много раније него претходних година.

"Прво сам почео брати краставац има већ два мјесеца, па сам након мјесец дана почео парадајз да берем, паприку берем. Избацио сам доста те робе. Краставаца сам на 800м2 избацио 1.500 врећа, једно 700 картона сам избацио при првом прању паприке. Избацио сам и парадајза једно 500 гајби", прича Ђоко Кокановић из Горњег Црњелова.

На обронцима Мајевице увелико је у току берба шљиве. Принос бољи него икада, у шљивицима и воћњацима једина је мука за радном снагом. Воћари са искуством имају већ уигран тим радника, праве паузе у најтоплијем дијелу дана, како би берба прошла без већих посљедица.

"Ова сезона је доста раније почела, 15-20 дана, родом сам презадовољан, само ми је мало каснила шљива, отприлике је прехрањена, па мало ће ми и остати послије бербе", прича Илија Рикановић, из Пушковца.

„Није напорно ако хоћеш да радиш, набере се дневно отприлике око 50 гајби, све зависи какав је род и шта, али убере се, ја мислим 50 гајби по особи може се набрати", каже Рамиза Агић из Челића.

И бербу дувана убрзало је врело љето. Рани дуван већ одавно је склоњен са поља, а узгајивачи су овом годином итекако задовољни.

„Сад смо ето почели са бербом уназад 5-6 дана смо почели бербу, добар је и квалитет, добро излази дуван. Има га и на њиви доста и крупнији је него до сада што је био, тако да је дорадио на њиви баш за брање. Јер он је стајао на њиви више од 60 дана, тако је њему предвиђено све и у пластенику 60 дана и на њиви копа да се ради 60, тако да послије настаје берба", каже Јовица Савић, Љељенча.

За сада се Семберци могу похвалити добрим родом и квалитетом свих култура као и приносима. Остаје да се види како ће кукуруз реаговати на ове високе температуре и да ли ће бити довољно само наводњавање уколико киша не буде обрадовала жедне биљке у наредном периоду.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм