Ако је интернет добар у нечему, онда је то у томе да нас свакодневно подсјећа како да искористимо неку намјерницу до краја, па чак и њен дио који обично бацамо. И да, наравно да је то случај и са лубеницом. Колико пута се десило да се засладимо црвеним, сочним дјелом, док кора остане да стоји са стране, скупља мушице и пчеле или директно заврши у канти?
Али оно што многи не знају јесте да управо та кора крије бенефите за наше здравље, али и за планету. Искориштавањем коре лубенице смањујемо отпад, подржавамо zero-waste филозофију и чинимо један мали, али значајан корак ка одрживијем животу. На крају дана, зашто не бисмо покушали да максимално искористимо оно што нам природа већ пружа?
За оне који воле да помјерају границе у свом кувању и да експериментишу, постоји неколико начина да се поиграте са овом нутритивно богатом намјерницом.
Бенефити коре лубенице
Богата је влакнима - посебно нерастворљивим, који побољшавају варење и подстичу редовну столицу. У мањој мјери садржи и растворљива влакна, која помажу у регулацији холестерола и шећера у крви.
Садржи цитрулин - аминокиселину која може побољшати бољој циркулацији, здрављу срца и мишићној регенерацији. Неки је чак блендају прије тренинга као природан "pre-workout”.
Препуна је витамина и минерала - укључујући витамин C, B6, бета-каротен, цинк, фосфор и калцијум. Све то у дијелу лубенице који обично заврши у отпаду.
Смањује отпад - око 50% масе лубенице чини кора.
Свестрана у кулинарству - било да волите слано, слатко, љуто или кисело, кора лубенице може се припремити на најразличитије начине.
Како припремити кору лубенице?
Прије свега, важно је добро опрати лубеницу прије сјечења, јер нож прелази са спољашњег дјела на унутрашњи. Идеално је користити четку за поврће и млаз хладне воде. Затим ољушти спољашњи, тамнозелени дио и користи бијели слој између коре и црвене средине.
Четири занимљива начина да припремите кору лубенице:
1.Слатко од коре лубенице: Ако волите класичне, носталгичне укусе, испробајте овај необичан, а домаћи начин да сачувате кору лубенице. Исјеците бијели дио коре на коцкице и потопите га у воду са мало соде бикарбоне на 30 минута, па исперите. У шерпи прокувајте шећер и воду, додајте кору и кувајте на тихој ватри око пола сата. Пред крај додајте лимунов сок или кришке лимуна, и по жељи мало ваниле. Када се слатко охлади, сипајте га у стерилне теглице и добићете слатко које се савршено слаже уз палачинке, хљеб с путером или као додатак уз поподневни чај.
2.Помфрит од коре лубенице: Звучи невероватно, али овај рецепт мијења правила игре. Ољуштите зелени дио коре, сјеците бијели дио на штапиће као за помфрит. Уваљајте их у мјешавину маслиновог уља, димљене паприке, кари зачина и мало путера од кикирикија.Испеците у рерни док не порумене. Добијате хрскаву, слатко-димљену грицкалицу која се савршено слаже са омиљеним сосом.
3. Кимчи од коре лубенице: Ако волите ферментисану, љуту храну, пробајте да направите кимчи са кором лубенице. Исјецкајте кору на коцкице, помијешајте са пастом од чили пахуљица, бијелог лука, ђумбира и морске соли. Оставите да ферментише неколико дана. Добићете пробиотску бомбу савршену као прилог уз пиринач, нудле или сендвиче.
4.Хладна супа од лубенице и коре: За освежење током љетњих дана, испробајте газпачо са додатком коре лубенице .Изблендајте бијели дио коре са краставцем, парадајзом, паприком, бијелим луком, маслиновим уљем и мало сирћета. Добићете освјежавајућу, лагану и нутритивно богату супу - идеалну за љетњи ручак.
Још начина да искористите кору лубенице:
Додајте је у смути - блага и освјежавајућа, савршено се слаже са бананом, спанаћем и лимуном.
Убаците је у stir-fry - танко исјечена, лијепо се карамелизује уз соја сос и поврће.
Исциједите је у соковнику - даје додатну свјежину и влакна.
Кандирајте је - кувајте у сирупу и сушите за природну посластицу.
Нарендајте је у салате - одлично упија дресинге.
Не само да је јестива, већ је и функционална - препуна нутријената, лака за припрему и свестрана у јелима. Сљедећи пут кад сјечете лубеницу, сјетите се да вам буквално пола воћа још увек може користити.