Sezona počela mnogo ranije

Sve kulture dozrele: Visoke temperature izvele poljoprivrednike na njive

  • Izvor: ATV
  • 20.07.2024. 19:26

Visoke temperature izvele su poljoprivrednike ranije na njive i u plastenike. Sve kulture dozrele su ranije.

Sezona paradajza, krastavaca, paprika počela je mnogo ranije nego prethodnih godina.

"Prvo sam počeo brati krastavac ima već dva mjeseca, pa sam nakon mjesec dana počeo paradajz da berem, papriku berem. Izbacio sam dosta te robe. Krastavaca sam na 800m2 izbacio 1.500 vreća, jedno 700 kartona sam izbacio pri prvom pranju paprike. Izbacio sam i paradajza jedno 500 gajbi", priča Đoko Kokanović iz Gornjeg Crnjelova.

Na obroncima Majevice uveliko je u toku berba šljive. Prinos bolji nego ikada, u šljivicima i voćnjacima jedina je muka za radnom snagom. Voćari sa iskustvom imaju već uigran tim radnika, prave pauze u najtoplijem dijelu dana, kako bi berba prošla bez većih posljedica.

"Ova sezona je dosta ranije počela, 15-20 dana, rodom sam prezadovoljan, samo mi je malo kasnila šljiva, otprilike je prehranjena, pa malo će mi i ostati poslije berbe", priča Ilija Rikanović, iz Puškovca.

„Nije naporno ako hoćeš da radiš, nabere se dnevno otprilike oko 50 gajbi, sve zavisi kakav je rod i šta, ali ubere se, ja mislim 50 gajbi po osobi može se nabrati", kaže Ramiza Agić iz Čelića.

I berbu duvana ubrzalo je vrelo ljeto. Rani duvan već odavno je sklonjen sa polja, a uzgajivači su ovom godinom itekako zadovoljni.

„Sad smo eto počeli sa berbom unazad 5-6 dana smo počeli berbu, dobar je i kvalitet, dobro izlazi duvan. Ima ga i na njivi dosta i krupniji je nego do sada što je bio, tako da je doradio na njivi baš za branje. Jer on je stajao na njivi više od 60 dana, tako je njemu predviđeno sve i u plasteniku 60 dana i na njivi kopa da se radi 60, tako da poslije nastaje berba", kaže Jovica Savić, Ljeljenča.

Za sada se Semberci mogu pohvaliti dobrim rodom i kvalitetom svih kultura kao i prinosima. Ostaje da se vidi kako će kukuruz reagovati na ove visoke temperature i da li će biti dovoljno samo navodnjavanje ukoliko kiša ne bude obradovala žedne biljke u narednom periodu.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: