Хуман гест

Ово је Жељко из Лознице који је одлучио да да дио јетре Аднану из БиХ

  • Извор: н1инфо.рс
  • 11.07.2024. 21:58

У најтежим животним тренуцима, стварају се најлепше људске приче. Оне које враћају веру да ипак долазе лепша времена. Времена заједништва, помоћи, слоге и љубави. Једна таква прича је о Мостарцу, Аднану Шемићу и Лозничану, Жељку Мијаиловићу, који су сада као једна породица.

Уобичајену свакодневницу Жељка Мијаиловића промијенио је апел на друштвеним мрежама. Чим је прочитао вијест да млади Мостарац Аднан Шемић болује од ријетке, Вилсонове болести, те да му је неопходна трансплантација јетре како би наставио свој живот, Жељко се јавио. Како Аднанова породица није компатибилан донор, Лозничанин је био једини спас.

Услиједио је Жељков долазак у Мостар, прегледи којим је потврђено да је компатибилан донор, а потом одлазак у Истанбул.

Традиционално лилање у Козарској Дубици

Традиционално лилање у Козарској Дубици

“Први пут смо у Истанбулу били 15 дана. То је било крајем октобра, почетком новембра прошле године. Тада доктори нису жељели ништа да ураде, јер ми се појавила масноћа на јетри. Ја сам смршао, поново урадио налазе и резултате сам послао у Истанбул. Јавили су нам да је све у реду и да дођемо. Други пут, у Истанбулу остајемо 40 дана. То је било у априлу и мају ове године”, присјећа се Жељко.

Тада је кренула борба борба са етичком комисијом.

“Први пут нас одбију, па смо чекали 15 дана, поднијели жалбу и поново су нас одбили”, каже Мијаиловић и додаје да је разлог то што се он и Аднан не познају довољно, односно нису у крвном сродству.

Овако ће сутра изгледати регион: Активан црвени метеоаларм

Овако ће сутра изгледати регион: Активан црвени метеоаларм

Вијест о одбијању етичке комисије најтеже је поднио Аднан. У тим тренуцима, велика подршка био му је његов донор.

“Он је и у Истанбулу падао психички. Покушавао сам са њим да причам, да искључи то из мозга, да не размишља о болести. Посљедњи пут смо причали на лету из Истанбула, храбрио сам га да ће успјети. Али свако од нас се другачије носи са болешћу”, објашњава Жељко.

Након повратка у Босну и Херцеговину, Аднаново стање се погоршало.

Јована Јеремић трудна?: Мислим да ће се десити промјене

Јована Јеремић трудна?: Мислим да ће се десити промјене

“Видио сам га прије неколико дана преко видеопозива. Његовог ујака сам звао, Аднан није могао да прича, само ми је махнуо. Баш је критично. Није то тај момак”, говори Жељко.

Радује га, каже, што су због Аднана Шемића надлежни у Федерацији Босне и Херцеговине по хитном поступку измијенили постојећи Закон. Једино жали што се томе није приступило раније, преноси Курир.

“Камо пусте среће да је раније дошло до овога. Не би Аднан запао у ову кризу. Ја сваког дана молим Бога само да преживи. Само молим Бога да издржи и да се обави трансплантација. Драго ми је да се напокон пробудила свијест код надлежних да се измијени Закон, због свих будућих Аднана”, прича донор из Лознице и додаје да би и другима помогао, уколико буде потребно:

Пронађен дјечак (5) који је нестао прије двије године: Мајка одмах ухапшена!

Пронађен дјечак (5) који је нестао прије двије године: Мајка одмах ухапшена!

“Док сам жив, све што могу да помогнем, помоћи ћу. Када умрем, вадите све, наравно да сам донор. Спашавај кога можеш”, завршава Жељко.

Сада је најбитније спасити Аднанов живот. Но, осим хуманости, ова прича говори и о балканској реалности. Колико год нас сврставали на супротне стране и подизали зидове, људи ипак саграде мостове.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.