Human gest

Ovo je Željko iz Loznice koji je odlučio da da dio jetre Adnanu iz BiH

  • Izvor: n1info.rs
  • 11.07.2024. 21:58

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najlepše ljudske priče. One koje vraćaju veru da ipak dolaze lepša vremena. Vremena zajedništva, pomoći, sloge i ljubavi. Jedna takva priča je o Mostarcu, Adnanu Šemiću i Lozničanu, Željku Mijailoviću, koji su sada kao jedna porodica.

Uobičajenu svakodnevnicu Željka Mijailovića promijenio je apel na društvenim mrežama. Čim je pročitao vijest da mladi Mostarac Adnan Šemić boluje od rijetke, Vilsonove bolesti, te da mu je neophodna transplantacija jetre kako bi nastavio svoj život, Željko se javio. Kako Adnanova porodica nije kompatibilan donor, Lozničanin je bio jedini spas.

Uslijedio je Željkov dolazak u Mostar, pregledi kojim je potvrđeno da je kompatibilan donor, a potom odlazak u Istanbul.

Tradicionalno lilanje u Kozarskoj Dubici

Tradicionalno lilanje u Kozarskoj Dubici

“Prvi put smo u Istanbulu bili 15 dana. To je bilo krajem oktobra, početkom novembra prošle godine. Tada doktori nisu željeli ništa da urade, jer mi se pojavila masnoća na jetri. Ja sam smršao, ponovo uradio nalaze i rezultate sam poslao u Istanbul. Javili su nam da je sve u redu i da dođemo. Drugi put, u Istanbulu ostajemo 40 dana. To je bilo u aprilu i maju ove godine”, prisjeća se Željko.

Tada je krenula borba borba sa etičkom komisijom.

“Prvi put nas odbiju, pa smo čekali 15 dana, podnijeli žalbu i ponovo su nas odbili”, kaže Mijailović i dodaje da je razlog to što se on i Adnan ne poznaju dovoljno, odnosno nisu u krvnom srodstvu.

Ovako će sutra izgledati region: Aktivan crveni meteoalarm

Ovako će sutra izgledati region: Aktivan crveni meteoalarm

Vijest o odbijanju etičke komisije najteže je podnio Adnan. U tim trenucima, velika podrška bio mu je njegov donor.

“On je i u Istanbulu padao psihički. Pokušavao sam sa njim da pričam, da isključi to iz mozga, da ne razmišlja o bolesti. Posljednji put smo pričali na letu iz Istanbula, hrabrio sam ga da će uspjeti. Ali svako od nas se drugačije nosi sa bolešću”, objašnjava Željko.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, Adnanovo stanje se pogoršalo.

Jovana Jeremić trudna?: Mislim da će se desiti promjene

Jovana Jeremić trudna?: Mislim da će se desiti promjene

“Vidio sam ga prije nekoliko dana preko videopoziva. Njegovog ujaka sam zvao, Adnan nije mogao da priča, samo mi je mahnuo. Baš je kritično. Nije to taj momak”, govori Željko.

Raduje ga, kaže, što su zbog Adnana Šemića nadležni u Federaciji Bosne i Hercegovine po hitnom postupku izmijenili postojeći Zakon. Jedino žali što se tome nije pristupilo ranije, prenosi Kurir.

“Kamo puste sreće da je ranije došlo do ovoga. Ne bi Adnan zapao u ovu krizu. Ja svakog dana molim Boga samo da preživi. Samo molim Boga da izdrži i da se obavi transplantacija. Drago mi je da se napokon probudila svijest kod nadležnih da se izmijeni Zakon, zbog svih budućih Adnana”, priča donor iz Loznice i dodaje da bi i drugima pomogao, ukoliko bude potrebno:

Pronađen dječak (5) koji je nestao prije dvije godine: Majka odmah uhapšena!

Pronađen dječak (5) koji je nestao prije dvije godine: Majka odmah uhapšena!

“Dok sam živ, sve što mogu da pomognem, pomoći ću. Kada umrem, vadite sve, naravno da sam donor. Spašavaj koga možeš”, završava Željko.

Sada je najbitnije spasiti Adnanov život. No, osim humanosti, ova priča govori i o balkanskoj realnosti. Koliko god nas svrstavali na suprotne strane i podizali zidove, ljudi ipak sagrade mostove.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.