Свједочила на рочишту

Пајић Баштинац: Предсједник Додик је дужан да потпише указе

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2024. 16:15

Генерални секретар предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац рекла је на данашњем рочишту, у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика, да су правни експерти упозорили Додика да је по Уставу Републике Српске дужан да потпише указе, те да би у супротном могао сносити одговорност.

Баштинац је као свједок одбране испричала је да су прије потписивања указа на захтјев предсједника Републике одржавани састанци којима су, осим савјетника, присуствовали и највиши правни експерти.

"Теме састанка су биле уставни положај предсједника Републике Српске, као и именовање и дјеловање Кристијана Шмита. На тим састанцима предсједник је инсистирао да се сви изјасне", навела је она.

Она је током испитивања од стране Додиковог адвоката Горана Бубића рекла да је на састанцима недвосмислено речено да је Додик по Уставу Републике Српске дужан да потпише указе.

Петронијевић: ВСТС врши главни притисак тражећи хитност у процесу

Петронијевић: ВСТС врши главни притисак тражећи хитност у процесу

Баштинац је истакла да је састанке иницирао предсједник Републике, а да је повод била одлука Кристијана Шмита и медијско извјештавање о наметнутим одлукама.

"На састанцима је подијељен материјал, међу којима је била и одлука о именовању високих представника и њиховог дјеловања у БиХ", додала је генерални секретар.

Баштинац је рекла да су правни експерти дискутовали и о Анексу 10 Дејтонског мировног споразума и оцијенили да високи представник не може да утиче на законодавну политику у земљи, те да му та овлаштења не даје ни Анекс 10 Дејтонског споразума.

Лукић: У судници Суда БиХ постоје двије стране - правна и политичка

Лукић: У судници Суда БиХ постоје двије стране - правна и политичка

Према њеним ријечима, анализирана су и бонска овлаштења.

Она је рекла и да је упозната са чињеницом да су правни експерти консултовани и били укључени и у израду извјештаја који је упућен Савјету безбједности УН.

Баштинац је напоменула да се од 2011. године одлуке високог представника не објављују у Службеном гласнику Републике Српске.

На захтјев Додикове одбране она је појаснила да служба Генералног секретара обавља провјере и припрема за реализацију послова које у складу са Уставом обавља предсједник Републике.

Додик: Три рочишта заказана у току кампање, то је директан утицај на предизборну кампању

Додик: Три рочишта заказана у току кампање, то је директан утицај на предизборну кампању

Она је рекла да су правни савјетници при Кабинету предсједника, али да кад год постоји потреба служба Генералног секретара врши консултације.

"Савјетнике поставља предсједник својом одлуком", рекла је она.

На питање Бубића она је појаснила да, када су законодавне процедуре у питању, са Народном скупштином комуницира генерални секретар.

На питање тужиоца Тужилаштва БиХ Нивес Канавчев, Баштинац је рекла да експертизе које су сачинили правни експерти постоје и у писаној форми.

Баштинац, која послове генералног секретара обавља од фебруара 2023. године, поновила је да је о наметнутим одлукама сазнала из медија.

Предсједник Републике Српске, током данашњег рочишта, истакао је да високи представник у БиХ не постоји и да Тужилаштво без доказа покушава наметнути његово постојање.

Бубић: Уважен приговор одбране!

Бубић: Уважен приговор одбране!

"Тужитељица није предочила доказе да постоји виски представник јер они не постоје", рекао је Додик.

На почетку данашњег рочишта судија Сена Узуновић рекла је да главни претрес правно почиње изнова, јер је од посљедњег рочишта прошло више од 30 дана.

Она је рекла да се изведени докази неће поново изводити, али да ће се измијенити редослијед извођења доказа и појаснила да ће се прво изводити докази одбране другооптуженог, па реплика Тужилаштва, онда материјални докази Додикове одбране који нису извођени.

Она је прочитала приједлоге наредних рочишта и рекла да је планирано да буду одржане 11. септембра у 13.00 часова, 18. септембра у 13.00 и 25. септембра у 13.00 часова.

Додик и Лукић дочекани громогласним аплаузом испред зграде Суда

Додик и Лукић дочекани громогласним аплаузом испред зграде Суда

Миљкан Пуцар, који у овом предмету брани вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, рекао је да ће за наредно рочиште позвати једног свједока и Борана Босанчића, који је предсједник Управног одбора "Службеног гласника".

Он је рекао да ће позвати и бившег предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца и секретара Министарства иностраних послова (МИП) у Савјету министара Едина Дилберовића на околности разрјешења информације МИП-а о дипломатском статусу Кристијана Шмита, уколико Тужилаштво БиХ не достави објашњење.

Пред Судом БиХ данас је настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића због "непоштовања одлука Кристијана Шмита".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.