Суд БиХ

Додик: Три рочишта заказана у току кампање, то је директан утицај на предизборну кампању

  • Извор: АТВ
  • 28.08.2024. 15:04

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, изјавио је испред Суда БиХ да је данас настављен монтирани процеса на основу лажног човјека Кристијана Шмита и његовог лажног прописа, те истакао да Тужилаштво избјегава да изведе доказе везано за Анекс 10 Дејтонског споразума.

Очигледно је да сви докази који се износе побијају било какву оптужницу Тужилаштва. Чињеница да Тужилаштво избјегава да изведе доказе везано за Анекс 10 Дејтонског споразума најбоље говори која је ово камуфлажа и монтажа, рекао је Додик.

"Данашње свједочење свједока је показало колико је ово бесмислено и указало на то да се заиста ради о монтираном процесу. Они који су ужурбано хтјели да овај процес заврше, сада врше притисак на Суд како би Суд убрзавао ову причу. Ми немамо ништа против тога, само имамо против тога да се не износе докази. Ако је Тужилаштво у неколико наврата тврдило да је Шмит ту у складу са Анексом 10, ми само тражимо да они изнесу тај доказ који се зове Анекс 10 Дејтонског споразума. Они то управо не раде и то одуговлачи овај процес јер не желе да признају да је ово све лажно и монтирано", рекао је Додик.

Додик је рекао да је све ово фарса и да је он одлучио да са адвокатским тимом учествује у свему овоме како би се фарса довела до краја.

„Гледаћемо и сљедеће наставке, тог тренутка када се донесе пресуда веома ће бити занимљиво да ли ће то бити правна или политичка пресуда. Очекивати је политичку пресуду. Уколико она буде осуђујућа, правно би најбоље било, и за само Тужилаштво, да изнесе Анекс 10, и да тиме одржи свој кредибилитет. Овако никаквог кредибилитета нема“, изјавио је Додик новинарима.

У оптужници се тврди да је Шмит у БиХ у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, а онда не износе тај Анекс, подсјећа Додик.

„Они морају доказивати да постоји кривица, они сматрају да у складу са Анексом 10 ту постоји човјек који може да наметне законе. Нека то докажу, гдје то пише у Анексу 10 да то може, је ли има иједна релевантни међународни документ који то потврђује? Нема. Јесу ли то бонска овлаштења? Нису. Шта онда хоћете од нас? Каква је ово земља, која је ово демократија, о чему се овдје ради? И наш циљ је да докажемо да ово није никакав земља, да ово није никакав демократија, да је ово протекторат који се заснива на тренутној вољи појединаца“, навео је предсједник Српске.

Он је рекао да имају информације да је Тужилаштво било под притиском Америчке амбасаде и других међународних институција, као што су британска Амбасада и неке европске земље, али додаје да то не ослобађа Тужилаштво обавезе да поступа у складу са правом. 

„Овдје не вриједе ни докази ни чињенице, овдје се фингира да они имају право да оптужују кога хоће, да могу да раде шта хоће. Е видјећемо, неће моћи да раде шта хоће и неће бити прихваћена никаква одлука која не буде у складу са правом. Ја прихватам сваку одлуку која је у складу са правом, одлуку која није у складу са правом и која је воља једног појединца и људи око њега ја не прихватам“, изјавио је Додик.

Он је рекао да су заказана три рочишта у току трајања предизборне кампање, како он не би могао водити кампању.

„Све је усмјерено на то да се онемогући политичка динамика у Републици Српској. Три извођења доказа у периоду 11, 15. и 25. (септембар) је директно утицање на предизборну кампању јер ја као предсједник СНСД-а треба да обиђем око 70 општина у БиХ и да учествујем навише од 150 митинга. Ја не могу то да урадим јер је неко одлучио да током предизборне кампање буду три рочишта. Они мене малтретирају, они су неуставни, заснивају се на сили коју гурају САД и њихови полтрони. Ја сам жртва њиховог насиља и чињенице да овдје нема права“, истакао је Додик.



Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.