Svjedočila na ročištu

Pajić Baštinac: Predsjednik Dodik je dužan da potpiše ukaze

  • Izvor: SRNA
  • 28.08.2024. 16:15

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac rekla je na današnjem ročištu, u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da su pravni eksperti upozorili Dodika da je po Ustavu Republike Srpske dužan da potpiše ukaze, te da bi u suprotnom mogao snositi odgovornost.

Baštinac je kao svjedok odbrane ispričala je da su prije potpisivanja ukaza na zahtjev predsjednika Republike održavani sastanci kojima su, osim savjetnika, prisustvovali i najviši pravni eksperti.

"Teme sastanka su bile ustavni položaj predsjednika Republike Srpske, kao i imenovanje i djelovanje Kristijana Šmita. Na tim sastancima predsjednik je insistirao da se svi izjasne", navela je ona.

Ona je tokom ispitivanja od strane Dodikovog advokata Gorana Bubića rekla da je na sastancima nedvosmisleno rečeno da je Dodik po Ustavu Republike Srpske dužan da potpiše ukaze.

Petronijević: VSTS vrši glavni pritisak tražeći hitnost u procesu

Petronijević: VSTS vrši glavni pritisak tražeći hitnost u procesu

Baštinac je istakla da je sastanke inicirao predsjednik Republike, a da je povod bila odluka Kristijana Šmita i medijsko izvještavanje o nametnutim odlukama.

"Na sastancima je podijeljen materijal, među kojima je bila i odluka o imenovanju visokih predstavnika i njihovog djelovanja u BiH", dodala je generalni sekretar.

Baštinac je rekla da su pravni eksperti diskutovali i o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i ocijenili da visoki predstavnik ne može da utiče na zakonodavnu politiku u zemlji, te da mu ta ovlaštenja ne daje ni Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Lukić: U sudnici Suda BiH postoje dvije strane - pravna i politička

Lukić: U sudnici Suda BiH postoje dvije strane - pravna i politička

Prema njenim riječima, analizirana su i bonska ovlaštenja.

Ona je rekla i da je upoznata sa činjenicom da su pravni eksperti konsultovani i bili uključeni i u izradu izvještaja koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN.

Baštinac je napomenula da se od 2011. godine odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na zahtjev Dodikove odbrane ona je pojasnila da služba Generalnog sekretara obavlja provjere i priprema za realizaciju poslova koje u skladu sa Ustavom obavlja predsjednik Republike.

Dodik: Tri ročišta zakazana u toku kampanje, to je direktan uticaj na predizbornu kampanju

Dodik: Tri ročišta zakazana u toku kampanje, to je direktan uticaj na predizbornu kampanju

Ona je rekla da su pravni savjetnici pri Kabinetu predsjednika, ali da kad god postoji potreba služba Generalnog sekretara vrši konsultacije.

"Savjetnike postavlja predsjednik svojom odlukom", rekla je ona.

Na pitanje Bubića ona je pojasnila da, kada su zakonodavne procedure u pitanju, sa Narodnom skupštinom komunicira generalni sekretar.

Na pitanje tužioca Tužilaštva BiH Nives Kanavčev, Baštinac je rekla da ekspertize koje su sačinili pravni eksperti postoje i u pisanoj formi.

Baštinac, koja poslove generalnog sekretara obavlja od februara 2023. godine, ponovila je da je o nametnutim odlukama saznala iz medija.

Predsjednik Republike Srpske, tokom današnjeg ročišta, istakao je da visoki predstavnik u BiH ne postoji i da Tužilaštvo bez dokaza pokušava nametnuti njegovo postojanje.

Bubić: Uvažen prigovor odbrane!

Bubić: Uvažen prigovor odbrane!

"Tužiteljica nije predočila dokaze da postoji viski predstavnik jer oni ne postoje", rekao je Dodik.

Na početku današnjeg ročišta sudija Sena Uzunović rekla je da glavni pretres pravno počinje iznova, jer je od posljednjeg ročišta prošlo više od 30 dana.

Ona je rekla da se izvedeni dokazi neće ponovo izvoditi, ali da će se izmijeniti redoslijed izvođenja dokaza i pojasnila da će se prvo izvoditi dokazi odbrane drugooptuženog, pa replika Tužilaštva, onda materijalni dokazi Dodikove odbrane koji nisu izvođeni.

Ona je pročitala prijedloge narednih ročišta i rekla da je planirano da budu održane 11. septembra u 13.00 časova, 18. septembra u 13.00 i 25. septembra u 13.00 časova.

Dodik i Lukić dočekani gromoglasnim aplauzom ispred zgrade Suda

Dodik i Lukić dočekani gromoglasnim aplauzom ispred zgrade Suda

Miljkan Pucar, koji u ovom predmetu brani vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, rekao je da će za naredno ročište pozvati jednog svjedoka i Borana Bosančića, koji je predsjednik Upravnog odbora "Službenog glasnika".

On je rekao da će pozvati i bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i sekretara Ministarstva inostranih poslova (MIP) u Savjetu ministara Еdina Dilberovića na okolnosti razrješenja informacije MIP-a o diplomatskom statusu Kristijana Šmita, ukoliko Tužilaštvo BiH ne dostavi objašnjenje.

Pred Sudom BiH danas je nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.