Адвокат

Петронијевић: ВСТС врши главни притисак тражећи хитност у процесу

  • 28.08.2024. 15:57

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је данас, након рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милоши Лукићу, да је Суд БиХ донекле разумио захтјев одбране о неопходности извођења Анекса 10 као примарног на који се Тужилаштво позвало у оптужници, али и да се чуло да Виски судски и тужилачки савјет /ВСТС/ врши главни притисак, тражећи хитност у процесу.

Петронијевић је новинарима рекао да се ту не ради о неком додатном доказу, већ о основном доказу које је Тужилаштво предложило у свом оптужном акту, без чијег извођења тај оптужни акт не постоји.

Нобило: Предсједнику Српске суди се о нечему што уопште није кривично дјело

Нобило: Предсједнику Српске суди се о нечему што уопште није кривично дјело

„Хоћу да кажем колики је значај Анекса 10 и његовог извођења и читања у односу на читав поступак. Одбијање Тужилаштва БиХ да изведе Анекс 10 као доказ из било којих разлога, они се нису изјаснили због чега, и нејасноће у правцу прихватања или разумијевања Суда те такве њихове одлуке је просто невјероватна. То би било који озбиљан суд код оваквог стања ствари, оптужницу вратио на почетак“, нагласио је Петронијевић.

Он је новинарима у Сарајеву рекао да неизвођење таквог доказа, који је основ оптужнице, неразумљиво је и представља одустајање Тужилаштва.

Петронијевић је скренуо пажњу и на чињеницу да је судија данас одредио три рочишта у септембру, током којег се у БиХ води предизборна кампања, оцијенивши то као ометање Додикове кампање.

"Судија /Сена Узуновић/ је током одређивања термина изнијела чињеницу да више не може да се изјашњава на сталне захтјеве ВСТС-а које јој упућују. Сада смо на неки начин лоцирали, а од почетка смо знали, а то смо и видјели, да неко врши перманентан притисак на Суд и Тужилаштво и производи некакву недозвољену хитност овог поступка", указао је Петронијевић.

Лукић: У судници Суда БиХ постоје двије стране - правна и политичка

Лукић: У судници Суда БиХ постоје двије стране - правна и политичка

Петронијевић појашњава да суђење у разумном року не значи никако овакву врсту хитности поступка, која једино може да значи само подлијегање некаквим и нечијим притисцима.

"Данас смо чули да се ради о ВСТС-у и да је њихов притисак овдје главни, због чега се на тај начин процесно предмет заказује по три пута мјесечно", рекао је Петронијевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.